Ny i ølverden? Start her!

Er du nysgjerrig på øl, men usikker på hvor du skal begynne?
Her får du en enkel innføring i de viktigste ingrediensene som gir ølet smak, aroma og karakter.

Dette er et perfekt sted å starte før du begynner å smake deg gjennom ulike øltyper og lære hvordan råvarene bidrar til det enorme mangfoldet av ølstiler som finnes.

Øl brygges i hovedsak med fire naturlige ingredienser: vann, malt, humle og gjær. I Tyskland ble bryggere faktisk pålagt å bruke kun disse råvarene i henhold til Reinheitsgebot – den berømte Renhetsloven fra 1516. I dag er det meste tillatt, men mange bryggere holder fortsatt tradisjonen i hevd.

Det er bryggeprosessen som former disse fire ingrediensene til den ferdige, alkoholholdige drikken vi kjenner som øl.
Visste du forresten at øl er verdens fjerde mest konsumerte drikkevare – etter vann, te og kaffe? Det er også den mest populære alkoholholdige drikken globalt.


Kjøp gjerne litt malt og humle på en hjemmebryggerbutikk for å lukte og smake:

Malttyper: Pilsnermalt, krystallmalt og chocolate malt gir god variasjon i både farge og smak.

Humletyper: Prøv en sitruspreget amerikansk humle som Citra, og en mer jordlig britisk humle som East Kent Golding.

Smak gjerne på malten – men ikke på humlen! Den er intenst bitter.
Knus heller en humlepellet i hånda og kjenn på den komplekse aromaen.

Klar for neste steg? Da kan du begynne å utforske ølstiler – eller lese videre på Ølbloggen.

Kjenner du igjen smak og aroma fra malten og humle i ølet du drikker?

Velkommen til ølets verden!

Skroll til toppen