
Har du noen gang stått på Vinmonopolet og sett skiltene «Pale Ale» ved siden av «India Pale Ale» uten å vite forskjellen? Det er ikke alltid like lett, spesielt når noen stiler nesten heter det samme.
Amerikansk eller Engelsk?
Først og fremst er det greit å kjenne til at det er store forskjeller mellom den amerikanske og den britiske versjonen av en India Pale Ale (IPA) og en Pale Ale. Hver eneste gang vi ser «American» foran en ølstil kan vi være ganske sikre på at humlekarakteren er mye tydeligere enn en tilsvarende «English» variant av samme ølstil.
I de amerikanske variantene opplever vi mye mer sitrus og tropiske frukter i aroma- og smaksbildet. De er ofte også mer bitre og har denne «furunål»-smaken vi har hørt om.
Britiske øl av typene IPA og Pale Ale er mer gressaktige og jordlige i smaken, og blir derfor ikke like tydelige som de tropiske smakene. Her blir humlen rett og slett litt mer anonym og ølet smaker mer malt. Amerikansk gjær er mer beskjeden, som gjør at de andre ingrediensene får spille hovedrollen.

La oss ta utgangspunkt i de amerikanske versjonene. Ettersom det er det folk vil ha nå, er det stort sett det du finner tilgjengelig.
American Pale Ale
En Pale Ale er ofte mer lettdrikkelig enn en IPA, fordi smaken er mer maltdominert og alkoholen er lavere. Vi snakker fra 4.5% til 6.2% alkohol. Bitterheten (IBU) skal ligge mellom 30 og 50 IBU. Det skal også være tydelig smak av humletypene som brukes, som vil si tropisk frukt og sitrusfrukt. Den skal også være lys og humlet.
American Pale Ale er en utvikling av den engelske Pale Alen, ved at det er brukt lokale ingredienser fra USA. Amerikansk Pale Ale var sykt populært før amerikansk IPA tok over.
American IPA
En American IPA skal først og fremst være bitter og humlet. De mer moderne typene fra New England, kjent som New England IPA (NEIPA) er ikke lenger bitre, men fremdeles godt humlet.
Alkoholen skal ligge på 5.5% til 7.5%. Bitterheten er høyere enn en Pale Ale og skal være fra 40 til 70 IBU. Denne IBU-skalaen skal jeg komme tilbake til senere.
Den observante leser ser at både alkoholstyrke og IBU faktisk kan overlappe på Pale Ale og IPA. WTF! Det gjør jo ting vanskelig.. Enkelt forklart skal en IPA ha en mye tydeligere humlekarakter enn en Pale Ale.
Hvorfor «India»?
Det at ordet «India» står foran «Pale Ale» stammer fra når britene koloniserte India. Britene ønsket fortsatt øl fra England og det ble fraktet med båt. For at ølet ikke skulle bli dårlig på denne overfarten tilsatte bryggerne mer humle, som fungerer konserverende. Derfor har en IPA mer humle enn en Pale Ale.

Hva med Double IPA?
Nå finnes i tillegg varianten Double IPA som også går under navnet Imperial IPA. Det vil si enda høyere alkohol og mer humle. Alkoholen her skal være på 7.5% til 10% og bitterheten skal ligge mellom 60 og 120 IBU.
Når vi ser ordet «Double» eller «Imperial» så er det mer av alt. Mer alkohol, mer humle, mer bitterhet og mer smak.
Ikke undervurder Pale Alen
Selv synes jeg Pale Ale får for lite oppmerksomhet. De bruker amerikanske humler og har mye av de samme fellesnevnerne, selv om ikke humlesmaken er like intens. Men fordi alkoholen er lavere, er de mer lettdrikkelige – noe som gjør at jeg klarer å drikke flere av dem!
Ølstilene er definert av Beer Judge Certification Program (BJCP) og Brewers Association. Så om du vil lese mer, ta en titt på disse.
Finn flere ølstiler
- Topp 10 belgiske ølstilerBelgia er kanskje et lite land, men når det kommer til øl er det en gigant. Belgisk ølkultur har dype røtter – fra munkene som brygget i klostrene, til… Les mer: Topp 10 belgiske ølstiler
- Kellerbier: Lær om opphavet til kjellerøletJeg har en målsetning om at jeg med tiden skal skrive en tekst om alle ølstiler som eksisterer. Det er i skrivende stund omkring 80 ulike ølstiler, og disse… Les mer: Kellerbier: Lær om opphavet til kjellerølet
- Vienna Lager – «søsteren» til tyske MärzenJeg skrev nylig om opprinnelsen til ølboksene som har fått navnet «Fatøl» som vi finner i butikkene. Det viser seg at disse er en form for Vienna Lager, så… Les mer: Vienna Lager – «søsteren» til tyske Märzen
- Hva er Cold IPA?Det dukker stadig opp forsøk på nye ølstiler, noe som er positivt for øl generelt. Øl er under stadig utvikling og det er noe av det som gjør det… Les mer: Hva er Cold IPA?
- Er denne IPA-invasjonen bærekraftig?Hver måned lanseres det nye øl på Vinmonopolet og antallet har så og si eksplodert de siste årene. Bare nå i juli ble det lansert hele 380 øl. Vi… Les mer: Er denne IPA-invasjonen bærekraftig?
- Kan jeg få en slik IPA-Pils?«Kan jeg få en slik IPA-Pils?». Dette var faktisk et spørsmål jeg fikk mens jeg jobbet på en festival for noen år siden. Så jeg spør meg selv: når… Les mer: Kan jeg få en slik IPA-Pils?
Tilbakeping: Ølbloggens første kapittel - Ølbloggen
Tilbakeping: Humleserien del 2: Strata - Ølbloggen
Tilbakeping: Vinmonopolets ølsalg første halvår 2020 - Ølbloggen
Tilbakeping: Hva er "hop burn"? - Ølbloggen
Tilbakeping: Øl skal behandles som melk | Ølbloggen
Tilbakeping: Alle kidsa drikker NEIPA | Ølbloggen
Tilbakeping: Slik blir øltrendene i 2021 | Ølbloggen
Tilbakeping: IPA, SIPA, DIPA, TIPA, NEIPA - hva er forskjellen?! | Ølbloggen
Tilbakeping: En rask innføring i ølstiler | Ølbloggen
Tilbakeping: Vet du hva Cryo-humle er? | Ølbloggen
Tilbakeping: Topp 10 øl på Vinmonopolet i 2020 | Ølbloggen
Tilbakeping: Ølnyheter på Vinmonopolet 5. mai 2021 | Ølbloggen
Tilbakeping: Hva er Lagerøl? - Ølbloggen
Takk for en nyttig artikkel for oss som ikke kan alt om øltyper!