Hva er forskjellen mellom India Pale Ale og Pale Ale?

Har du noen gang stått på Vinmonopolet og sett skiltene «Pale Ale» ved siden av «India Pale Ale» uten å vite forskjellen? Det er ikke alltid like lett, spesielt når noen stiler nesten heter det samme.

Amerikansk eller Engelsk?

Først og fremst er det greit å kjenne til at det er store forskjeller mellom den amerikanske og den britiske versjonen av en India Pale Ale (IPA) og en Pale Ale. Hver eneste gang vi ser «American» foran en ølstil kan vi være ganske sikre på at humlekarakteren er mye tydeligere enn en tilsvarende «English» variant av samme ølstil.

I de amerikanske variantene opplever vi mye mer sitrus og tropiske frukter i aroma- og smaksbildet. De er ofte også mer bitre og har denne «furunål»-smaken vi har hørt om.

Britiske øl av typene IPA og Pale Ale er mer gressaktige og jordlige i smaken, og blir derfor ikke like tydelige som de tropiske smakene. Her blir humlen rett og slett litt mer anonym og ølet smaker mer malt. Amerikansk gjær er mer beskjeden, som gjør at de andre ingrediensene får spille hovedrollen.

Et stort engelsk flagg bak noen blader.
Engelske øl har humlekarakter som er mer gress- og jordaktig.

La oss ta utgangspunkt i de amerikanske versjonene. Ettersom det er det folk vil ha nå, er det stort sett det du finner tilgjengelig.

American Pale Ale

En Pale Ale er ofte mer lettdrikkelig enn en IPA, fordi smaken er mer maltdominert og alkoholen er lavere. Vi snakker fra 4.5% til 6.2% alkohol. Bitterheten (IBU) skal ligge mellom 30 og 50 IBU. Det skal også være tydelig smak av humletypene som brukes, som vil si tropisk frukt og sitrusfrukt. Den skal også være lys og humlet.

American Pale Ale er en utvikling av den engelske Pale Alen, ved at det er brukt lokale ingredienser fra USA. Amerikansk Pale Ale var sykt populært før amerikansk IPA tok over.

American IPA

En American IPA skal først og fremst være bitter og humlet. De mer moderne typene fra New England, kjent som New England IPA (NEIPA) er ikke lenger bitre, men fremdeles godt humlet.

Alkoholen skal ligge på 5.5% til 7.5%. Bitterheten er høyere enn en Pale Ale og skal være fra 40 til 70 IBU. Denne IBU-skalaen skal jeg komme tilbake til senere.

Den observante leser ser at både alkoholstyrke og IBU faktisk kan overlappe på Pale Ale og IPA. WTF! Det gjør jo ting vanskelig.. Enkelt forklart skal en IPA ha en mye tydeligere humlekarakter enn en Pale Ale.

Hvorfor «India»?

Det at ordet «India» står foran «Pale Ale» stammer fra når britene koloniserte India. Britene ønsket fortsatt øl fra England og det ble fraktet med båt. For at ølet ikke skulle bli dårlig på denne overfarten tilsatte bryggerne mer humle, som fungerer konserverende. Derfor har en IPA mer humle enn en Pale Ale.

Et amerikansk flagg i solnedgangen, på en gresslette.
Amerikanske varianter har en tydeligere humlekarakter enn de engelske.

Hva med Double IPA?

Nå finnes i tillegg varianten Double IPA som også går under navnet Imperial IPA. Det vil si enda høyere alkohol og mer humle. Alkoholen her skal være på 7.5% til 10% og bitterheten skal ligge mellom 60 og 120 IBU.

Når vi ser ordet «Double» eller «Imperial» så er det mer av alt. Mer alkohol, mer humle, mer bitterhet og mer smak.

Ikke undervurder Pale Alen

Selv synes jeg Pale Ale får for lite oppmerksomhet. De bruker amerikanske humler og har mye av de samme fellesnevnerne, selv om ikke humlesmaken er like intens. Men fordi alkoholen er lavere, er de mer lettdrikkelige – noe som gjør at jeg klarer å drikke flere av dem!

Ølstilene er definert av Beer Judge Certification Program (BJCP) og Brewers Association. Så om du vil lese mer, ta en titt på disse.

Ler mer fra Ølbloggen her:

24 Kommentarer on “Hva er forskjellen mellom India Pale Ale og Pale Ale?

  1. мусульманские молитвы за здравие детей таро онлайн
    на суженого люцифер 3 сезон рутуб, люцифер объяснение
    концовки 3 сезон
    tamby info гороскоп гадание на
    предметах значение

  2. соңғы патшалық тұсындағы египет, ежелгі египеттік перғауындар дос
    мұқасан қайдасың аккорды, құдаша аккорды ену астана факультеты, ену контакты тербеліс периоды 4 с математикалық маятниктің жиілігі, математикалық маятниктің периоды формула

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait