Schwarzbier – det svarte ølet

I dag tenkte jeg å ta for meg den litt mindre kjente ølstilen Schwarzbier. Som du kanskje gjettet av navnet, som direkte oversatt blir «svart øl» fra tysk, så kommer dette ølet fra nettopp Tyskland.

Opprinnelsen til Schwarzbier er områdene Thüringen, Sachsen og Franken i Tyskland. Altså ganske sentralt i landet, der Sachsen ligger helt øst i Tyskland og sør for Berlin. Det er ikke helt klart hvordan ølet ble til, men det mistenkes at det er inspirert av et overgjæret øl, mest sannsynlig stilen Munich Dunkel. Schwarzbier ble populært etter at Tyskland ble gjenforent i 1990.

Fargen er mørk brun til svart. Ølet er undergjæret, som gjør det tørt og lettdrikkelig. Det er brukt mørk malt her, som bidrar til å gi en smak av ristet malt som minner om toast. Den er på grensen til kaffe og mørk sjokolade, uten at det blir verken brent eller beskt. Av tabellen under ser vi også at det er en tydelig humlebitterhet i ølet i likhet med Tysk Pils, som har ført til at det har fått kallenavnet «Svart Pils».

Fargen kommer av en liten andel roasted malt i maltbasen. Denne malten er varmet på en temperatur på over 200℃, det gir helt svart malt som bidrar med smaker som blant annet kaffe og sjokolade. Bruker man mye av denne malten gir det ølet en brent smak, men i en Schwarzbier er det brukt svært lite for å unngå dette.

Les også: Så lite mørk malt må til for at ølet skal bli svart.

Finn ølet

Selv om stilen ikke lenger er så utbredt i Norge dukker den iblant opp blant håndverksbryggeriene. Kjente kommersielle øl av stilen er:
Einbecker Schwarzbier
Köstritzer Schwarzbier
Mönchshof Schwarzbier
Nuezeller Original Badebier

Kjapt oppsummert

StatistikkFraTil
IBU (bitterhet)2030
SRM (farge)1730
ABV (alkoholstyrke)4.4%5.4%

3 Kommentarer on “Schwarzbier – det svarte ølet

  1. I wanted to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every little
    bit of it. I have got you saved as a favorite to check out new things
    you post…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait