Kveik har satt Norge på verdenskartet

I fjor sommer var jeg i San Diego, California, og besøkte en av bryggeripubene til Firestone Walker Brewing Co. På menyen hadde de et øl som het «Weekend in Oslo», brygget med norsk Kveik. Da jeg et par dager senere besøkte en Modern Times-pub og måtte vise legitimasjon for å kjøpe øl, så de at jeg var fra Norge og spurte umiddelbart: «How do you pronounce Kveik?». Jeg blir veldig glad og stolt av å være norsk når jeg ser hvilken innflytelse hjemlandet har på ølbransjen.

Kan i tillegg nevne at jeg besøkte New Zealand i fjor, og på Garage Project eksperimenterte de med Kveik. Har også hørt at det brukes i Brasil. Dette har virkelig spredd seg til hele verden.

Hva er egentlig Kveik?

Kveik er rett og slett tradisjonell norsk gårdsgjær. Det at en gammel gjær fra bygda i Norge skulle bli det hotteste i ølbransjen i 2020, var det nok ingen som kunne forutse.

Lars Marius Garshol (Larsblog) skal ha mye av æren for at Kveik er så populært. Han reiste rundt til gamle gårder, lærte om bryggerihistorie og samlet prøver som ble levert til laboratorier. Mye gjær stammet fra de samme områdene og det var store likheter med gjæren de brukte på Vestlandet. Gårdene delte gjær med hverandre, og slik ser vi likheter mellom Kveik som er brukt på ulike gårder.

Når man brygget øl før i tiden var det vanlig å «lagre» gjæren på tørket utstyr, slik som en gjærkrans, gjærstav eller et gammelt rep. Når et øl var brygget ferdig stakk man dette utstyret ned i ølet, slik at gjæren ble overført fra den til vørteren og gjæringen startet.

Del av et flettet tau i svart-hvitt.
Det var ikke uvanlig å «lagre» gjær på blant annet tau.

Hvorfor har det blitt så populært?

Kveik skiller seg fra annen gjær ved at den er svært robust. En vanlig ølgjær trives best på rundt 20℃ ved fermentering og skaper usmaker om temperaturen går for høyt. Kveik kan derimot takle temperaturer på 30-40℃ uten at fusel-usmaker oppstår. Dette gjør at et øl kan være ferdig gjæret på bare noen dager, i motsetning til en ukes tid eller lenger. Samtidig gir gjæren en særegen smak til ølet.

Kommersielt salg av Kveik

Kveik har nå blitt sendt til forskere og lagret i stammebanker. Gjærstammen fra flere ulike områder rundt om på Vestlandet kan nå kjøpes av store, internasjonale gjærleverandører, som White Labs. Dette gjør det enkelt for både hjemmebryggere og bryggerier å få tak i disse og teste dem ut på egenhånd.

Du kan finne flere øl med Kveik på Vinmonopolet, Gulating eller i butikkene i dag. De fleste fremhever dette tydelig på etiketten.

Ler mer fra Ølbloggen her:

5 Kommentarer on “Kveik har satt Norge på verdenskartet

  1. Write more, thats all I have to say. Literally,
    it seems as though you relied on the video to make your point.
    You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
    videos to your blog when you could be giving us something
    enlightening to read?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait