
Denne måneden har de fleste av postene på bloggen handlet om Belgia. I Belgia er det ikke uvanlig at bryggeriene tilsetter andre ingredienser enn bare vann, malt, humle og gjær i ølet sitt og vi ser hyppig bruk av kandissukker. La oss ta en titt på hvorfor kandissukker brukes og hva det tilfører ølet.
Kandissukker er en vanlig tilsetning som kan fermentes og brukes blant annet mye av Trappist-bryggeriene i Belgia.

Hvordan brukes det i brygging?
Kandissukker tilsettes i flytende form i vørteren. Lyst og mørkt sukker kan brukes, og hver av de gir en unik smak til det ferdige ølet. Lyst sukker smaker lite, men bidrar til sødme. Mørkere sukker kan gi en smak av karamell, rosin og brent sukker til det ferdige ølet.
Lyst sukker brukes gjerne i lyse øl som Tripel eller Belgian Strong Golden Ale. Mørkt sukker brukes i for eksempel Dubbel og Belgian Strong Dark Ale.
Kandissukkeret er enkelt for gjær å fermentere («spise»), i motsetning til laktose, som gjær ikke klare å fermentere i det hele tatt. Dette bidrar til at ølet kan føles tørrere enn andre øl. Når sukker fermenteres dannes alkohol. Dette gjelder både når gjær fermenterer det naturlige sukkeret fra malten, men også når den fermenterer kandissukker.
Kandissukker bidrar derfor til å gi ølet en lettere munnfølelse pluss høyere alkoholprosent. Ølet blir altså lettdrikkelig, selv om alkoholen er høy. Pass på!
Mer om ølets ingredienser fra Ølbloggen
- Så lite mørk malt må til for at ølet skal bli svartMange tror det er en sammenheng mellom fargen på ølet og hvor fyldig, kraftig og sterkt ølet er. Ser man et svart øl så forventer mange et tungt og kraftig… Les mer: Så lite mørk malt må til for at ølet skal bli svart
- Vet du hva Cryo-humle er?Et ord som stadig oftere dukker opp sammen med humletyper er «cryo». For full forståelse av hvorfor dette har blitt så populært blant bryggeriene, vil jeg først starte med en… Les mer: Vet du hva Cryo-humle er?
- Derfor brukes kandissukker i ølDenne måneden har de fleste av postene på bloggen handlet om Belgia. I Belgia er det ikke uvanlig at bryggeriene tilsetter andre ingredienser enn bare vann, malt, humle og gjær… Les mer: Derfor brukes kandissukker i øl
- Derfor tilsettes laktose i ølFlere håndverksølbryggerier velger å tilsette laktose i sine moderne øl, men dette er absolutt ikke noe nytt på ølfronten. Men hvorfor velger bryggere å tilsette laktose i øl? Stort sett… Les mer: Derfor tilsettes laktose i øl
- Over 90 % av ølet ditt er vannVann er en ingrediens det er enkelt å overse når man snakker om hva øl inneholder. Men øl inneholder faktisk over 90 % vann, så det er verdt å tenke… Les mer: Over 90 % av ølet ditt er vann
- Gjær: den ekte superheltenDet er gjæren som lager ølet, ikke bryggeren. Bryggeren lager en vørter og legger forholdene til rette for at gjæren skal trives og omdanne denne væsken til en deilig alkoholholdig… Les mer: Gjær: den ekte superhelten