Derfor brukes kandissukker i øl

Denne måneden har de fleste av postene på bloggen handlet om Belgia. I Belgia er det ikke uvanlig at bryggeriene tilsetter andre ingredienser enn bare vann, malt, humle og gjær i ølet sitt og vi ser hyppig bruk av kandissukker. La oss ta en titt på hvorfor kandissukker brukes og hva det tilfører ølet.

Kandissukker er en vanlig tilsetning som kan fermentes og brukes blant annet mye av Trappist-bryggeriene i Belgia.

Fem ingredienser i Trappistøl: vann, malt, humle, kandissukker og gjær. Bilde brukes med tillatelse fra Westmalle.

Hvordan brukes det i brygging?

Kandissukker tilsettes i flytende form i vørteren. Lyst og mørkt sukker kan brukes, og hver av de gir en unik smak til det ferdige ølet. Lyst sukker smaker lite, men bidrar til sødme. Mørkere sukker kan gi en smak av karamell, rosin og brent sukker til det ferdige ølet.

Lyst sukker brukes gjerne i lyse øl som Tripel eller Belgian Strong Golden Ale. Mørkt sukker brukes i for eksempel Dubbel og Belgian Strong Dark Ale.

Kandissukkeret er enkelt for gjær å fermentere («spise»), i motsetning til laktose, som gjær ikke klare å fermentere i det hele tatt. Dette bidrar til at ølet kan føles tørrere enn andre øl. Når sukker fermenteres dannes alkohol. Dette gjelder både når gjær fermenterer det naturlige sukkeret fra malten, men også når den fermenterer kandissukker.

Kandissukker bidrar derfor til å gi ølet en lettere munnfølelse pluss høyere alkoholprosent. Ølet blir altså lettdrikkelig, selv om alkoholen er høy. Pass på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait