Alle kidsa drikker NEIPA

Om du er litt interessert i øl, så har du garantert hørt om NEIPA. Dette har vært den desidert største underkategorien til IPA i flere år allerede. Samtidig er IPA den ølkategorien det selges mest av på Vinmonopolet i år.

NEIPA er forkortelsen for New England India Pale Ale. For en full forståelse kan det være lurt å bryte dette ned:

Pale Ale

Enkelt forklart er dette bare et lyst overgjæret øl. Ølstilen Pale Ale har opphav i England fra sent på 1800-tallet og kalles gjerne en Bitter når den serveres fra fat i en pub. Dette er motparten til mørkere øl som for eksempel Porter. Pale Ale har lenge vært et klassisk engelsk øl, men så kom amerikanerne da og gjør det amerikanere gjør: de tar ideen og gjør det til sin egen. Dermed var American Pale Ale født. Litt bitrere og brygget med deilig amerikansk humle med smak og aroma som minner om blant annet tropisk frukt.

India Pale Ale

India Pale Ale (IPA) er en videreutvikling av Pale Alen. Her brukes mer humle og ølet var ofte mye bitrere i smaken. Det finnes en engelsk variant og en britisk variant. Den britiske oppleves som mer maltdrevet enn den amerikanske, som har en ekstrem humlearoma og -smak. Mer humle, høyere alkohol, mer fylde og mer intens aroma og smak skiller en IPA fra en Pale Ale.

Bitterhet i øl regnes i skalaen IBU: International Bitterness Units. Dette førte etter hvert til et «IBU race» på tidlig 2010-tallet, der det var om å gjøre å lage ølet med høyest IBU. Vi som har vært i gamet en stund klarer vel aldri helt å glemme ølet Mikkeller 1000 IBU som kom ut i 2010. Til sammenlikning har American IPA oftest en IBU som ligger mellom 40 og 70.

New England

Statene nordøst i USA defineres som New England. Blant disse statene har vi Vermont. Her finner vi bryggeriet The Alchemist som fra slutten av 2003 tok en helt annen tilnærming med deres IPA. Istedenfor høy bitterhet, søkte de lav bitterhet, balanse og en mer intens humlearoma og -smak. Ølet het Heady Topper og ses på som verdens første øl i den nå veldig populære stilen New England India Pale Ale.

En boks med et øl med teksten Hazy & Juicy & Fresh New England IPA
En NEIPA skal være «hazy» og «juicy».

Hazy/Juicy

Denne nye ølstilen går under flere navn. Blant annet Hazy IPA eller Juicy IPA. Eller rett og slett hele pakka: Hazy & Juicy New England India Pale Ale. Men som nevnt forkorter de fleste dette til NEIPA.

For å oppsummere hva vi kan forvente av en NEIPA: Dette er en humleintens øl med lav bitterhet. Det finnes ingen regler for hvilke humlesorter som skal benyttes eller hvor disse skal komme fra, men ølet skal bære preg av karakterene til humlesortene som er benyttet i akkurat dette ølet. Det vil si at bryggere fritt kan velge for eksempel amerikanske humler, britiske humler eller humle fra Australia. Eller en blanding av flere fra ulike kontinenter. I bloggpostene merket humleserien tar jeg for meg populære kommersielle humlesorter, og her kan du lese om hvilket smaks- og aromabilde disse gir.

I NEIPA brukes store mengder humle som tilsettes i ulike deler av bryggeprosessen. Ved å tilsette humle sent i kokeprosessen, etter koking eller under gjæring (tørrhumling) beholdes mest mulig aroma og smak av humlen. Samtidig fører det til at ølet får en lavere bitterhet. Dette er ønskelig.

Den oppmerksomme leser ser også at «hazy» og «juicy» ofte nevnes når vi snakker om NEIPA. Forklaringen er at ølet ofte er uklart, altså tåkete. Det ser rett og slett ofte ut som appelsinjuice! Dette er rester av humle, gjær eller malt som ligger igjen i ølet, fordi ølet ikke er filtrert. Dette gir et mindre stabilt øl – ølet vil altså raskere endre karakter enn om det skulle vært filtrert. Derfor ser vi ofte at en NEIPA har kortere holdbarhet enn andre ølstiler. Den deilige og intense humlearomaen er det første som taper seg.

Vi ser to tatoverte hender som tapper en uklar NEIPA fra fat.
Et godt eksempel på en tåkete og «juicy» NEIPA.

Det er også vanlig å bruke andre korntyper enn bare byggmalt, slik som hvete og havre i en NEIPA. Disse korntypene har mer proteiner enn bygg og bidrar til munnfølelse, slik at ølet føles fyldigere og mer kremet. Det er heller ikke uvanlig at bryggerier tilsetter laktose for å skape sødme og munnfølelse.

Dette er altså det «kidsa» drikker i dag. Det blir spennende å se hva som blir den neste øltrenden. NEIPA har hatt et godt fotfeste i flere år allerede. I 2018 erkjente amerikanske Brewers Association (den amerikanske bryggeriforeningen) at ølstilen er kommet for å bli ved å tilføre ølstilen til sitt register.

Kjapt oppsummert:

StatistikkFraTil
IBU (bitterhet)2560
SRM (farge)37
ABV (alkoholstyrke)6.0%9.0%

Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.

Les mer fra Ølbloggen her:

10 Kommentarer on “Alle kidsa drikker NEIPA

  1. Hello everyone, it’s my first go to see
    at this site, and article is really fruitful in support of me, keep
    up posting these types of articles.

  2. I like what you guys are up too. This sort of clever work and coverage!
    Keep up the very good works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

  3. Heya fantastic website! Does running a blog like this require a lot of work?
    I have no understanding of programming however I had been hoping to start
    my own blog in the near future. Anyways, should you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
    I understand this is off subject but I simply needed to ask.
    Thanks a lot!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait