
«Humle er ølets vindrue» har jeg hørt noen si, og jeg vil i stor grad si meg enig i utsagnet. Humlens type, karakter og opprinnelse bidrar til å gi en helt unik aroma og smak til ølet. Jeg vil derfor lage en humleserie, der jeg tar for meg en og en humle. Vi starter med humlen Mosaic.
Mosaic fra USA
Den har i lang tid vært min favoritthumle, på grunn av den distinkte aromaen og smaken den gir. Fra 2015 har Mosaic vært en av de mest dyrkede humlesortene i USA og fra 2015 til 2017 lå den på 6. plass.

Mosaic ble lansert i 2012 og kommer opprinnelig fra «The Hop Breeding Company» i Pacific Northwest i USA, nærmere bestemt fra staten Washington. Denne humlesorten er unik, fordi den kan fungere både som bitterhumle, aromahumle og for å gi unik smak til ølet.
Dette er grunnen til at den fungerer utmerket som humlesorten i en Single Hop IPA. Mosaic spiller også godt på lag med andre fruktige humler som Citra, og blir ofte definert som «Citra på steroider».
Krysning av Simcoe og Nugget
Grunnleggeren av Mosaic-humlen, Jason Perrault, er også han som oppfant humlesortene Citra og Simcoe. Det var et forsøk på å videreutvikle Simcoe som førte til at Mosaic ble oppfunnet. Mosaic er derfor en krysning av Simcoe og Nugget og het opprinnelig HBC 369, før den fikk navnet Mosaic.
Humletypen kjennetegnes ved å være kompleks og bidra til et bredt spekter av aromaer og smaker som mango, steinfrukt, tropiske frukter, sitrus, furunål og urter.
Slik finner du frem til en spesifikk humlesort
Det er ikke alle bryggere som oppgir hvilke humlesorter de bruker i sine øl, men heldigvis er dette noe flere nå gjør. Uansett om man brygger nøyaktig samme oppskrift på to steder, vil det gi ulikt resultat. Dette er grunnen til at mange bryggere villig deler oppskrifter med hjemmebryggere.
Ønsker du å smake et øl med Mosaic kan du enkelt søke «Mosaic» på Vinmonopolets hjemmeside. Da vil du oppdage at flere IPAer eller Pale Ales har humletypen i navnet, som da betyr at denne humlen blir brukt i ølet. Du kan også gå i spesialforretninger som Gulating eller dagligvarebutikker med godt ølutvalg og spørre betjeningen.
Flere innlegg fra Humlereisen
Humlereisen #7: Nectaron – Den tropiske smaksbomben fra New Zealand
Noe av det som gjør øl så spennende er at det stadig forskes på og…
Humlereisen #6: El Dorado – Gullgruven av tropiske smaker
Nå er det faktisk nærmere to år siden jeg skrev om en ny humlesort i…
Humlereisen #5: Citra – Verdens mest populære humle?
Nå fikk jeg lyst til å skrive om humle igjen, siden jeg superfan av denne…
Humlereisen #4: Vic Secret – Hemmeligheten bak australsk fruktighet
På tide å dekke en ny humle, og denne gangen tar vi turen til andre…
Humlereisen #3: East Kent Golding – Den engelske gentlemannen
I #3 av humlereisen beveger vi oss ut av USA og inn i England, der…
Humlereisen #2: Strata – sitrus, urter og weed i samme humle
Neste humle ut i humleserien er nykommeren Strata. Humlen avgjør mye av ølets smak og…
Humlereisen #1: Mosaic – Smakseksplosjonen fra USA
«Humle er ølets vindrue» har jeg hørt noen si, og jeg vil i stor grad…
Tilbakeping: Humleserien del 2: Strata - Ølbloggen
Tilbakeping: Humleserien del 3: East Kent Golding - Ølbloggen
Tilbakeping: Humleserien del 4: Vic Secret | Ølbloggen
Tilbakeping: Alle kidsa drikker NEIPA | Ølbloggen