Humleserien del 2: Strata

Neste humle ut i humleserien er nykommeren Strata. Humlen avgjør mye av ølets smak og karakter, og dens opphav har like mye å si for ølet som opphavet til en vindrue har å si for en vin.

Strata er en humle som kommer fra Indie Hops i Oregon, USA. I testfasen ble humlen kalt X-331 og den ble avlet frem av Oregon State Aroma Hop Breeding Program. Humlevarianten er et avkom av den tyske humletypen Perle.

Bilde av et skjærebrett og en kniv og en oppkuttet grapefrukt på fjøla.
Strata gir blant annet smak og aroma som minner om grapefrukt.

Humlen har eksistert siden 2009, men det var først i 2016 at en testproduksjon ble tilgjengelig for bryggere. I 2018 er den blitt enda mer tilgjengelig og oppdaget av håndverksbryggeriene. Den ble umiddelbart svært populær ved å være «Dank».

Hva betyr «Dank» humle?

«Dank» er blitt et vanlig uttrykk for å beskrive aromaen til et humledominert øl. Uttrykket er svært vanskelig å sette ord på, men i utgangspunktet snakker vi om et øl med en tydelig aroma av fersk humle. Mange beskriver aromaen som marihuana. Dette høres kanskje snodig ut, men er egentlig ganske naturlig. Humleplanten er faktisk i slekt med marihuanaplanten.

Karakter med Strata

Strata kjennetegnes ved at den gir aromaer og smak som pasjonsfrukt, grapefrukt og tropisk frukt. Samt denne «Dank»-karakteristikken jeg nevner over.

Humlen fungerer i flere roller og egner seg utmerket i Session IPA, IPA og Pale Ale.

Her finner du alle delene av humleserien:

Humle
Del 1: Mosaic
Del 2: Strata
Del 3: East Kent Golding
Del 4: Vic Secret
Del 5: Citra
Del 6: El Dorado

Les mer fra Ølbloggen her:

3 Kommentarer on “Humleserien del 2: Strata

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait