Humle: «ølets vindrue»

Humle er en av de fire basisingrediensene i øl. Tradisjonelt har øl vært brygget av disse fire ingrediensene:

Jeg kommer til å ta for meg alle ingrediensene og skrive om disse. La oss starte med humle.

Humleplanten

Dagens IPA-fokus har gitt humlen hovedfokuset. Humle er ingen summende, levende ingrediens, men en plante. En slyngplante for å være presis. Den kan bli opp mot 15 meter høy, men er oftest et sted mellom fire til ni meter. Planten er en villplante og kommer opprinnelig fra Kina, men dyrkes nå over hele verden.

Bilde av humleplanten tatt nedenfra og opp. Slyngplanten strekker seg høyt og er grønn og frisk i fargen.

Det er små konglelignende blomster fra hunnplanten som bruker til ølbryggingen. Gutta er ubrukelige her. Humlen høstes fra august til september og begynner å råtne etter bare noen timer. For å forhindre dette fryses humlen eller presses til pellets. Det er stort sett pellets bryggere tilsetter i ølet.

Drikk humledominert øl mens den er fersk

Humlen er generelt alltid dårlig på å holde seg fresh, og også en viktig grunn til at humledominerte øl (slik som IPA) bør drikkes så fersk som mulig for å holde mest mulig av dens aroma og smak. Humlearoma og -smak begynner å tape seg etter bare noen få måneder! Dette er grunnen til at bryggere gjerne skriver noe slik som «Drink fresh, hops fade fast» på boksene.

Flere humleblomster som ser ut som kongler som henger på greinen til en humleblomst.
Humleblomsten ser ut som en kongle.

Humle i bryggeprosessen

Når man brygger øl tilsetter man humlen under koking. Når humle koker gir det bitterhet til ølet. Mest aroma og smak får man om humle tilsettes mot slutten av kokeprosessen, slik at de skjøre aromaene og smakene forblir i ølet. Humle kan til og med tilsettes mens ølet gjæret. Dette kaldes «Dry Hopping» og har fått betegnelser som «DDH» (Double Dry Hopped), «TDH» (Triple Dry Hopped) og liknende. Det var nok humleprat for denne gang.

Jeg kommer tilbake til spesifikke humlesorter og kjente humledyrkende områder i senere poster!

26 hendelser på “Humle: «ølets vindrue»”

  1. Tilbakeping: En rask innføring i ølstiler – Ølbloggen

  2. Tilbakeping: Dette skjer om du drikker IPA sent på kvelden - Ølbloggen

  3. Tilbakeping: Humleserien del 1: Mosaic - Ølbloggen

  4. Tilbakeping: Malt: ølets ryggrad - Ølbloggen

  5. Tilbakeping: Hva er forskjellen mellom India Pale Ale og Pale Ale? - Ølbloggen

  6. Tilbakeping: Gruit ble brukt før humle - Ølbloggen

  7. Tilbakeping: Humleserien del 2: Strata - Ølbloggen

  8. Tilbakeping: Gjær: den ekte superhelten - Ølbloggen

  9. Tilbakeping: Derfor bør du ikke drikke øl i sola - Ølbloggen

  10. Tilbakeping: Er det farlig å drikke utgått øl? - Ølbloggen

  11. Tilbakeping: Ølnyheter på Vinmonopolet 7. august - Ølbloggen

  12. Tilbakeping: Berliner Weisse - "The Champagne of the North" - Ølbloggen

  13. Tilbakeping: Over 90 % av ølet ditt er vann - Ølbloggen

  14. Tilbakeping: Derfor tilsettes laktose i øl - Ølbloggen

  15. Tilbakeping: Vi trenger ny merkeordning for holdbarhet på øl! - Ølbloggen

  16. Tilbakeping: Ølnyheter i Vinmonopolets spesialutvalg 21. september | Ølbloggen

  17. Tilbakeping: Hva er "hop burn"? | Ølbloggen

  18. Tilbakeping: Topp 10 øl og bryggerier på Untappd i 2020 | Ølbloggen

  19. Tilbakeping: Bruk verandaen som "kjøleskap" i vinter | Ølbloggen

  20. Tilbakeping: Alle kidsa drikker NEIPA | Ølbloggen

  21. Tilbakeping: Humleserien del 1: Mosaic | Ølbloggen

  22. Tilbakeping: Humleserien del 2: Strata | Ølbloggen

  23. Tilbakeping: Humleserien del 3: East Kent Golding | Ølbloggen

  24. Tilbakeping: Humleserien del 5: Citra | Ølbloggen

  25. Tilbakeping: Humleserien del 6: El Dorado - Ølbloggen

  26. Tilbakeping: Ølnyheter på Vinmonopolet 4. desember 2024 - Ølbloggen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen