Humleserien del 5: Citra

Nå fikk jeg lyst til å skrive om humle igjen, siden jeg superfan av denne slyngplanten. I dag tar jeg for meg Citra, som alle med en viss ølkunnskap garantert har hørt om. Citra har i lang tid vært en av de mest brukte humlesortene i håndverksøl og er derfor humletypen det dyrkes aller mest av i verden.

Er du ny i ølverdenen, så anbefaler jeg deg å lese denne posten om hva humle er. Kort oppsummert: humle er en av de tradisjonelle fire ingrediensene i øl, i tillegg til vann, malt og gjær. Den store øltrenden for tiden er NEIPA, noe som har gitt humle hovedrollen.

Dette er min femte post der jeg tar for meg en spesifikk humlesort, alle andre finner du lenger ned på siden. I motsetning til noen av de jeg har skrevet om tidligere finnes det utrolig mye informasjon og statistikk om Citra, som gjør at jeg tror og håper at denne posten kan være både interessant og til nytte.

Opphavet

First thing first, vi starter med opphavet til denne humletypen. Historien her er gjengitt fra Stan Hieronymus. Den omtales i boken For The Love of Hops, og ble også nylig gjenfortalt i Hieronymus’ nyhetsbrev Hop Queries. Hvis du er som meg og er litt over middels interessert i humle så anbefaler jeg å melde deg på dette månedlige nyhetsbrevet som Hieronymus gir ut. Det gir oppdatert informasjon om hva som skjer i humleverden og tar for seg historien til ulike humlesorter. Så la oss se på hvordan Citra ble til.

Citra ble til i 1990. Gene Probasco jobbet i firmaet John I. Haas, som er leverandør av humle. Han krysset da to planter, som var avkom av humlesorten Hallertau Mittefrüh og en annen aromahumle som han hadde fremstilt i 1987. Se tegning lenger ned, da det er enklere å forstå hva jeg mener når du ser det visuelt. Krysningen i 1990 var et resultat av et prosjekt for en bryggeriklient og førte til 150 potensielle humlesorter. Den som stod mest ut blant disse var humletypen som fikk navnet X-114. Dessverre valgte ikke klienten å gå videre med dette prosjektet.

Noen år senere dukket et annet bryggeri opp som søkte en humle med unik aroma. Også disse fikk en prøve av X-114 og en testbatch ble laget. Probasco minnes at aroma og smaken var samme som sist og lot seg nok en gang begeistre. Men igjen, bryggeriet gikk ikke videre med prosjektet.

Det var først etter 2000 at Probasco reiste sammen med Pat Ting som da jobbet ved Miller Brewing (nå eid av Molson Coors). Han sa at han trengte en sitrusvariant og fikk året etter en 900g vareprøve av X-114. Nå hadde Miller Brewing blitt til MillerCoors. Endelig fikk humlesorten sitt gjennombrudd og MillerCoors finansierte produksjonen av denne humlesorten for å gjøre den kommersiell. Den fikk nå navnet Citra.

Miller eide Citra i to år og brygget flere testbatcher. Blant disse var Wild Ting IPA som var tørrhumlet med kun Citra. Ting selv uttalte at «Det luktet som grapefrukt, litchi, mango. Men fermentert smakte det som Sauvignon Blanc».

I 2002 slo John I. Haas og Select Botanicals Group seg sammen og dannet Hop Breeding Company (HBC). De fortsatte å sende ut vareprøver av X-114 og fikk mer finansiell støtte av Widmer Brothers Brewing, Deschutes Brewery og Sierra Nevada Brewing for å øke produksjonen.

I 2008 toppet det seg da Widmer Brothers Brewing vant gull i World Beer Cup med en American Pale Ale humlet med Citra. Dette var nå 18 år siden foreldene til Citra var kryssbestøvet, og nå skulle alle ha Citra.

Fra Stan Hieronymus’ nyhetsbrev.

Produksjon

I 2020 ble det høstet hele 7,712 tonn med Citra-humle, som var opp 35% fra 2019. Dette gjør Citra til den mest-dyrkende humlesorten i verden. I 2018, 2019 og 2020 har dette vært den mest dyrkede humlen i USA og den topper listene i alle de store humlestatene: Idaho, Oregon og Washington.

Bruksområde

Citra egner seg svært godt i alle amerikansk-inspirerte godt humlede øl som IPA og Pale Ale. Som navnet tilsier gir denne sorten ølet aroma og smak av tropiske sitrusfrukter, spesielt i form av grapefrukt, litchi, pasjonsfrukt og lime. Disse smakene kommer i hovedsak av den kjemiske forbindelsen 4-mercapto-4-methylpentan-2-one (4MMP), som finnes i Citra. Denne aromaforbindelsen er kjent for å gi tropiske smaker.

Her finner du alle delene av humleserien:

Humle
Del 1: Mosaic
Del 2: Strata
Del 3: East Kent Golding
Del 4: Vic Secret
Del 5: Citra
Del 6: El Dorado

Hovedbildet i posten brukes med tillatelse fra BrewDog.

6 Kommentarer on “Humleserien del 5: Citra

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait