Humleserien del 6: El Dorado

Nå er det faktisk nærmere to år siden jeg skrev om en ny humlesort i dette jeg kaller «humleserien». På lang sikt er målet er at serien skal dekke de fleste kommersielle, og kanskje noen mindre kommersielle humleeksempler, og er ment for de som er spesielt interesserte i humle.

Grunnen til at jeg i dag skal ta for meg El Dorado, er fordi jeg ikke helt klarer å sette fingeren på hva som kjennetegner denne humlen og hva den bidrar med i samspill med andre humlesorter. Så hva er vel da bedre enn å lese seg opp på den, for så å formidle det videre?

Opphavet til El Dorado

El Dorado er en relativt ny humlesort, utviklet i 2008 av CLS Farms som holder til i Yakima Valley i staten Washington, nordvest i USA. I 2010 ble den tilgjengelig for folk flest.

Det tok ikke lang tid før en rekke store amerikanske bryggerier startet å eksperimentere med humletypen, både i «Single Hop IPA», men også i kombinasjon med andre humletyper. Anbefalte partnere inkluderer Citra, Centennial, Mosaic, Comet, Cashmere og Sabro.

I 2018 var humletypen topp 10 mest brukte humle hos amerikanske bryggerier. I 2020 har den rykket opp til en sjuende plass!

Kjennetegn og bruksområde for El Dorado

El Dorado er en allsidig humletype som kan brukes både som aromahumle og som bitterhumle. Den har høy alfasyre, inneholder mye olje og har gode lagringsegenskaper. Det er oljene i planten som gir den karakteristiske smaken av ananas og mango. Aromaene inkluderer tropisk frukt, pære, vannmelon, steinfrukt, godis, sitron og kirsebær.

Hittil er El Dorado stort sett blitt brukt i Pale Ale, IPA og hveteøl.

Her finner du alle delene av humleserien:

Humle
Del 1: Mosaic
Del 2: Strata
Del 3: East Kent Golding
Del 4: Vic Secret
Del 5: Citra
Del 6: El Dorado

Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.

1 Kommentar on “Humleserien del 6: El Dorado

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait