Derfor bør du ikke drikke øl i sola

På en varm sommerdag smaker jo en god, kald øl ekstra godt. Men ikke drikk den i sola. Prøv i hvert fall å holde ølglasset eller flasken utenfor direkte sollys. Det er mye som kan ødelegge et godt øl, og lys er en av disse. Lys, både fra sol og fra lyspærer kan faktisk endre ølets aroma og smak. Dette er en ølfeil som heter «lightstruck». «Lightstruck» kan i verste fall oppstå etter bare ett minutt i solen. Denne ølfeilen gir en «skunky» aroma, som fra et stinkdyr.

UV-stråling (ultrafiolett lys) reagerer med humle og skaper dermed denne aromaen av svovel. Jeg skal ikke gå inn dypere inn i det tekniske nå.

Bilde av to stinkdyr.
Et øl som er «lightstruck» kan lukte som et stinkdyr.

Flaskens betydning

Faktisk er det slik at fargen på flasken avgjør hvor godt ølet holder seg mens det lagres. Det kan faktisk hende at et øl du kjøper allerede er «lightstruck» før du legger det i handlekurven! La oss ta en titt på de ulike flaskefargene og forpakningene:

Gjennomsiktig flaske

Dette er glass som ikke hjelper ølet i det hele tatt! Glasset er kun ment som «image» eller en del av markedsføringsstragien til bryggeriet. Dette glasset stopper 0% av lyset og ølet kan til og med bli ødelagt i butikken, med mindre en 6-pack eller liknende i papp tildekker ølet.

Grønn flaske

Nest best, men ikke ideelt. Igjen, så er det «image» fremfor funksjonalitet som gjør at dette glasset velges. Det beskytter ølet til en viss grad, men lys kan fortsatt trenge igjennom og ødelegge ølet.

Brun flaske

Brunt glass gir den beste beskyttelsen av glassfargene! Her stoppes 90% av lyset, som sørger for at ølet i større grad beholder tiltenkt aroma og smak.

Aluminiumsboks

Øl på boks er det ideelle, og hovedgrunnen til at håndverksbryggerier i større grad går over til boks. Aluminium holder 100% av lyset ute og er definitivt den beste beskyttelsen for ølet, siden det også holder all oksygen ute. Luft er også en fiende for øl dessverre. En flaske vil alltid slippe inn en liten mengde oksygen og derfor gjøre ølet oksidert, og gi det en pappaktig aroma og smak, på sikt.

Brune ølflasker i kjøleskap.
Det beste for ølet er brune flasker eller boks.

Ler mer fra Ølbloggen her:

3 Kommentarer on “Derfor bør du ikke drikke øl i sola

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait