Hvorfor lukter ølet mitt grønt eple?

På en ølfestival noen år tilbake fikk jeg servert et øl som hadde en intens og nesten påtrengende aroma av grønt eple. Denne lukten overdøvde all den friske humlearomaen jeg forventet å finne i denne IPAen. Hele opplevelsen ble bare feil, og smaken var heller ikke helt som den skulle. Men det var denne aromaen som bare ikke ville slippe. Grønt eple er ikke en ønsket aroma som kommer fra humle.

Så jeg begynte å lure på om flere kjente det samme, eller om jeg bare er rar. Så jeg åpnet Untappd-appen på mobilen min og søkte opp ølet der, for å se hva andre som nylig sjekket inn ølet med festivalens lokasjon syntes. Men der var alt normalt. Alle ga den en høy rating, nesten toppscore. Alle lovpriset ølet, ingen nevnte grønt eple eller at noe var rart.

Jeg helte ut ølet, skylte glasset godt og gikk tilbake for en påfyll. Kanskje det var noe som satt igjen i glasset fra forrige øl? Men nei, nok en gang slår denne intense aromaen av grønt eple meg midt i fleisen og ølet er så og si udrikkelig for meg.

Hva hadde skjedd?

Mange ølfeil er det vi forbrukere som er skyld i, ved at vi ikke behandler ølet, eller utstyr som er i kontakt med ølet, på riktig måte. Eksempler kan være at ølet kan få en «skunky» aroma av sollys. Et annet eksempel er at ølet kan begynne å lukte papp om det lagres feil og oksiderer. Når det kommer til denne snodige aromaen av grønt eple, så er det derimot lite du kan gjøre og det er ikke din skyld at den oppstår.

Hvordan oppstår aroma av grønt eple?

Den kjemiske formelen for aroma av grønt eple er Acetaldehyde. Denne kjemiske forbindelsen finnes i mye mat, i alt fra moden frukt til kaffe Denne ølfeilen oppstår under gjæring, altså når sukker omgjøres til alkohol, og blir produsert av gjæren. Mot slutten av gjæringen vil denne normalt forsvinne og bli omdannet til alkohol (ethanol).

Men det hender da altså at denne kjemiske forbindelsen ikke forsvinner helt. Årsaker kan være at bryggeren bruker en gjær som ikke er helt sunn, eller kanskje bryggeren har hatt litt for dårlig tid og måtte tappe ølet før det er ferdig utgjæret? Årsakene kan være mange, og i neste avsnitt finner du en sjekkliste med hva du kan gjøre.

Hvordan unngå aroma av grønt eple?

Her kommer en liten sjekkliste du kan se over om ølet du brygger lukter grønt eple:

  1. Bruk frisk gjær og sørg for at gjæringen er kraftig.
  2. Tillat full utgjæring.
  3. La ølet gjære lenger.
  4. Gi vørteren nok oksygen (luft) i forkant av gjæring.
  5. Prøv en annen gjærstamme.
  6. Tilsett nok gjærnæring.
  7. Lagre ølet litt lenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait