Ikke vask ølglassene dine i oppvaskmaskinen!

Det er fort gjort å gå for den enkleste løsningen ved å sette alt av oppvask inn i oppvaskmaskinen. Men jeg skal gi deg noen gode grunner til hvorfor du bør ha en annen tilnærming til ølglassene dine.

Et ølglass skal ikke bare være rent – det skal være ølrent!

Årsak nummer en: fett

Et av ølets verste fiender er fett. Og oppvaskmaskinen er ofte full av fettete kopper og kar, som melkeglass, skitne tallerkener, gryter og stekepanner. Dette fettet sendes rundt i oppvaskmaskinen mens den går og vil derfor også havne i ølglassene som står i den.

Hva skjer når du får et fettlag i glassene? Jo, skummet i ølet vil forsvinne raskere. Skummet inneholder en rekke viktige aromaer, samt at et høyt, fint skum ser bra ut og er noe vi ønsker. Samtidig vil ølet bli tammere i smaken.

Av samme grunn er det også «fyfy» å bruke ølglass som melkeglass. Dette fettet fra melka vil være så og si umulig å fjerne helt fra glasset, uansett hvor mange ganger du vasker det. Jeg pleier derfor å si at man rett og slett kan kaste et ølglass det har vært melk i. Drastisk? Kanskje, men for meg er dette viktig. Når jeg bruker store summer på en god øl ønsker jeg også å nyte det fullt ut.

Årsak nummer to: vaskemiddelet

Vaskemiddelet i oppvaskmaskinen kan være fett- eller oljebasert. Dette vil derfor legge seg som et usynlig lag på innsiden av ølglassene. Glassene ser rene ut, men man oppdager fort at noe er galt når man heller ølet i dem: igjen ved at skummet raskt taper seg og ølet vil virke tammere enn vanlig.

Det finnes derimot vaskemiddel som er beregnet på ølglass som ikke er fett- eller oljebasert. Dette brukes til ølglass i barer og restauranter.

Slik bør du vaske glassene

Det skal sier at ett unntak gjør det greit å bruke oppvaskmaskinen til ølglass, og dette gjør de på barer og restauranter. Nemlig å ha egne oppvaskmaskiner som kun skal brukes til ølglass! De færreste av oss har derimot mulighet til å ha to maskiner hjemme.

Løsningen for oss andre er å ha en dedikert oppvaskbørste som KUN brukes til ølglass! Min er lyseblå og skiller seg tydelig fra de andre oppvaskbørstene vi har. Du kan også skrive «KUN TIL ØLGLASS» på den for å forsikre at resterende familiemedlemmer ikke bruker børsten på noe annet.

Brukes denne børsten på en fettete gryte vil du smøre fettet på innsiden av ølglasset om du bruker samme børste. Da bortfaller poenget. Kast børsten og kjøp en ny. Det er også lurt å skifte ut disse børstene regelmessig, gjerne hyppigere enn de andre børstene for å være sikre på at de er rene.

Husk også å bruke nytt, rent oppvaskvann slik at du ikke vasker glassene i vann der du har skitne kopper og tallerkener. Vask altså ølglassene før alt annet. Igjen for å eliminere faren for fett. Jeg bruker alltid bare rennende vann fra springen mens jeg vasker mine ølglass.

Når det kommer til oppvaskmiddel så fungerer Zalo veldig bra. Når øl brygges skal man bruke oppvaskmiddel uten parfyme for å vaske utstyret, men på selve glassene trenger man ikke å gå så drastisk til verks. Jeg har aldri opplevd noen usmaker av såpe i ølglass og har brukt Zalo i alle år.

La glassene lufttørke, da slipper du eventuelle farer for fett på oppvaskhåndkleet også. Enkelte håndklær etterlater lo i glasset, og det vil du heller ikke ha.

Så her har du det. Nok et tema som virker uviktig, men som jeg ikke får mast nok om. Håper dette fungerer som inspirasjon og råd. Jeg har også noen tips for hvordan du kan sjekke om ditt glass er rent eller ikke, men det får bli i en senere post.

Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.

Les mer fra Ølbloggen her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait