Gjorde Jesus vann til øl?

De fleste har hørt at Jesus gjorde vann til vin. Historien fra Bibelen lyder slik: Det er bryllup i Kana i Galilea. Plutselig går de tom for vin. Vi kan jo tenke oss hvordan stemningen blir når noe sånt oppstår. Antakeligvis fullstendig kaos og med mye aggresjon.

Men så kommer Jesus og redder situasjonen – han omgjør vann til vin. Seks hele vannkar. Dette blir sett på som hans første mirakel. Jesus har reddet situasjonen, og alle er glade igjen.

Var det egentlig vin?

Direkte oversettelser sier at Jesus omgjorde vann til den hebraiske drikken shekhar. Men var dette faktisk vin? Det er en del usikkerhet rundt betydningen av ordet, men de fleste kilder sier at ordet shekhar bare betyr «sterk drikke» eller «noe som gjør deg beruset».

Vi vet at det var svært vanlig både i Israel og i nabolandene å dyrke, høste og konsumere store mengder bygg på denne tiden. Bygg er en av «syv frukter» i Israel. Alt du trenger for å lage øl er faktisk bygg og vann, i tillegg til gjær.

En bibel som ligger åpen, med et halvfullt ølglass ved siden av.
Kanskje Jesus lagde øl av vann, og ikke vin?

Øl var vanlig i nabolandene

Som nevnt var bygg vanlig i Israel. Samtidig vet vi at øl var svært vanlig og viktig og en del av dietten til folk i Egypt og Mesopotamia på denne tiden, så hvorfor ikke i Israel?

En teori er at øl ikke var fint nok til å få mer oppmerksomhet i Bibelen, og at de derfor valgte vin fremfor øl.

Så kanskje Jesus gjorde vann til øl, og ikke vin?

Les mer fra Ølbloggen her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait