Hva er Trappistøl? Historien, reglene og klostrene bak de ekte klosterølene

Først publisert 24. februar 2021 – sist oppdatert 31. mai 2025 med full gjennomgang av dagens Trappistøl.

Store kobberkjeler i bryggeriet hos Westmalle, omgitt av flislagt gulv og industrielle detaljer i et rom med høyt tak og store vinduer.

Jeg har tidligere skrevet om øllandet Belgia og hvorfor det nå er et land de nye håndverksbryggeriene over hele verden ser til og henter inspirasjon fra. Fra Belgia kommer en rekke ølstiler: alt fra Lambic-surøl som Oude Geuze til gårdsølet Saison. Noe av det mest interessante i mine øyne er også disse Trappist-bryggeriene, der flesteparten av dem er lokalisert i Belgia.

Trappistøl er ikke bare håndverksøl – det er levende klostertradisjon på flaske. Her får du en oppdatert oversikt over hvilke øl som fortsatt bærer det eksklusive Authentic Trappist Product (ATP)-merket – og hvorfor noen ikke lenger gjør det.

Hva er et Trappistøl?

Et Trappistøl er ikke en bestemt ølstil, men en beskyttet betegnelse som handler om hvor og hvordan ølet brygges – ikke hva det smaker. Dette ølet blir brygget av, eller under oppsyn av, munker. Klosteret er medlem av organisasjonen International Trappist Association (ITA). I dag er 19 klostre medlemmer i denne organisasjonene, men ikke alle brygger øl.

Munkene lever gjerne et enkelt liv dedikert til bønn og håndverk basert på Saint Benedikts (eller Benedictus, som han heter på latin) motto «ora e labora», som kan oversettes til «arbeid og bønn». Enkelt forklart deles døgnet i tre: åtte timer bønn, åtte timer håndverk og åtte timer søvn. Det er ikke uvanlig at munkene lager andre varer, som for eksempel ost, syltetøy og honning i tillegg til øl.

Reglene ble formulert av Sankt Benedikt av Nursia rundt år 480, og fulgt opp av Cistercienserordenen fra 1098. På 1600-tallet ble «Order of Cistercians of the Strict Obervance» dannet, og munkene som tok del i denne ordenen fikk navnet trappister. Trappist-klostrene som ble med er nå medlemmer i ITA.

Authentic Trappist Product

Enkelte av produktene som produseres av Trappist-bryggeriene har i tillegg logoen Authentic Trappist Product (ATP):

Offisiell logo for Authentic Trappist Product – brukes for å merke ekte trappistøl brygget av munker i et trappistkloster

Følgende krav må tilfredsstilles for at et Trappist-bryggeri kan bruke ATP-logoen på flaskeetiketten:

  1. Klosteret må være medlem av International Trappist Association.
  2. Ølet må brygges i et kloster, eller i umiddelbar nærhet av klosteret.
  3. Ølet må brygges av, eller under oppsyn av, munker eller nonner.
  4. Inntektene må gå til vedlikehold av klosteret. Overskuddet går til veldedige formål.

Ølets kjennetegn

Trappistøl kommer i mange former og stiler – det finnes ingen fast oppskrift. Likevel deler mange av dem noen felles trekk: De er overgjærede, ofte sterke i alkohol, og brygget med kandissukker som gir lettere kropp og høyere styrke. Ølene er som regel upasteuriserte og flaskefermenterte.

ATP-godkjente Trappistbryggerier

Det finnes i dag ni Trappist-bryggerier som er medlem av International Trappist Association og som har Authentic Trappist Product-logoen på ølet sitt. Fem av disse finnes i Belgia, to i Nederland og ett i henholdsvis Italia og England.

Symbolforklaring:
✅ = ATP-godkjent Trappistøl
⚠️ = Trappistkloster uten ATP-logo
❌ = Tidligere Trappistbryggeri

StatusVaremerkeKlosternavnLandEtablertØl
ChimayThe Abbey of Notre-Dame de ScourmontBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt i 1850. Brygget øl siden 1862.Chimay Première Red (7%)
Chimay Cinq Cents Triple/White (8%)
Chimay Grande Réserve Blue (9%)
Chimay Dorée/Gold (4.8%)
Chimay 150 Green (10%)
OrvalAbbaye Notre-Dame D’OrvalBelgia
🇧🇪
Startet som en kirke som stod ferdigstilt i år 1124. Bryggeriet stod klart i 1931.Orval (6.9%)
RochefortAbbaye de Notre-Dame de Saint-RémyBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt rundt år 1230. Bryggeriet ble modernisert i 1952.Rochefort 6 (7.5%)
Rochefort 8 (9.2%)
Rochefort 10 (11.3%)
Rochefort Triple Extra (8.1%)
WestmalleThe Abbey of Our Lady of the Holy Heart of WestmalleBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt i 1794. Solgt øl siden 1856.Westmalle Extra (4.8%)
Westmalle Dubbel (7%)
Westmalle Tripel (9.5%)
Westmalle Duo (7.2%)
WestvleterenThe Trappist Abbey of Sint- SixtusBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt i 1831. Solgt øl siden 1839.Westvleteren Blonde 6 (5.8%)
Westvleteren 8 (8%)
Westvleteren 12 (10.5%)
ZundertMaria Toevlucht AbbeyNederland
🇳🇱
Klosteret ble etablert i 1900. Ølet ble introdusert på markedet i 2013.Zundert 8 (8%)
Zundert 10 (10%)
La TrappeKoningshoeven AbbeyNederland
🇳🇱
Etablert i 1884. Ølet de i dag selger startet de å brygge i 1982.Blonde (6.5%)
Dubbel (7%)
Tripel (8%)
Quadrupel (10%)
Isid’or (7.5%)
Witte (5.5%)
Puur (4.7%)
Bockbier (7%)
Nillis (0.0%)
Tre FontaneTre Fontane AbbeyItalia
🇮🇹
Klosteret har en lang historie, men det er vanskelig å dokumentere etablering. Ølet ble lansert i 2015.Tre Fontane Tripel (8.5%)
Mount St. BernardMount Saint Bernard AbbeyEngland 🇬🇧Klosteret ble etablert i 1835. Bryggeriet åpnet i 2018.Tynt Meadow (7.4%)

Finner du Authentic Trappist Product-logoen på flaskeetiketten kan du være sikker på at produktet er et ekte Trappist-produkt.

Trappistklostre med øl, men uten ATP-logo

Det finnes også bryggerier som er medlem av International Trappist Association, men som ikke oppfyller kravene for å bruke Authentic Trappist Product-logoen. Her en oversikt over Trappist-kloster som også produserer øl, men som ikke er Authentic Trappist Products:

Symbolforklaring: ⚠️ = Trappistkloster uten ATP-logo

StatusVaremerkeKlosternavnLandEtablertØl
⚠️Mont des CatsMont des CatsFrankrike
🇫🇷
Klosteret kan dateres tilbake til 1650. Ølet ble lansert i 2011.Mont des Cats (7.6%)
⚠️CardeñaMonastery of St. Peter of CardeñaSpania
🇪🇸
Det er vanskelig å dokumentere etablering av klosteret, men det antas å være på 800-tallet.Cardeña Tripel (7%)
Cardeña Quadrupel (10%)
Cardeña Dubbel (6%)

Et bryggeri kan fortsatt være Trappistdrevet uten ATP-logoen, så lenge det oppfyller grunnkriteriene. Da er klosteret medlem i ITA, og munkene lever etter Saint Benedikts motto.

Mont des Cats brygger ølet sitt hos Chimay, og kan derfor ikke få ATP-logoen fordi de ikke oppfyller kravet om at ølet må brygges innenfor deres egne klostermurer.

Cardeña mangler ATP-logoen fordi ølet brygges i Madrid, og derfor heller ikke innenfor klosterets fire vegger.

Tidligere Trappistøl

Noen klostre har tidligere produsert Trappistøl, men har mistet statusen fordi klosteret er nedlagt, munkene har forlatt stedet, eller produksjonen er opphørt. Her er en oversikt over tidligere godkjente Trappistbryggerier:

Symbolforklaring: ❌ = Tidligere Trappistbryggeri

StatusVaremerkeKlosternavnLandForklaringØl
AchelAbbey of Saint BenedictBelgia
🇧🇪
Mistet ATP 2021Achel Blonde (8%)
Achel Bruin (8%)
Achel Extra (9.5%)
Stift EngelszellStift Engelszell AbbeyØsterrike
🇦🇹
Stengt i 2023Gregorius (10.5%)
Nivard (5.5%)
Benno (6.9%)
Weisse Hell (4.9%)
Zwickl (4.7%)
SpencerSaint Joseph’s AbbeyUSA
🇺🇸
Nedlagt i 2022Faste øl:
Spencer Trappist Ale (6.5%)
Monk’s Reserve Ale Quad (10.2%)
Premium Pilsner (4.7%)
Monk’s IPA (6.5%)

Frem til 2021 hadde Achel, brygget ved Abbey of Saint Benedikt i Belgia, ATP-logoen. De to siste gjenværende munkene ved dette klosteret flyttet over til Westmalle i mai 2020 på grunn av sin gamle alder. Klosteret mistet da også sitt medlemskap i International Trappist Association. Munkene ved Westmalle skal overvåke bryggeprosessen ved Achel ukentlig, så bryggeriet vil brygge sine øl på samme måte som tidligere, men mistet muligheten til å være et Trappistøl.

I mai 2023 rapporterte Stift Engelszell, som brygget ved Stift Engelszell Abbey i Østerrike, at de kom til å oppleve noe liknende som Achel. Det var kun fire gjenværende munker der, og de rapporterte at de ikke lenger klarte å opprettholde sitt Trappist-klosterliv. Uten munker oppfyller derfor ikke klosteret lenger kravet om at ølet skal brygges under munkenes tilsyn. Samtidig mistet de da også sitt medlemskap i International Trappist Association og ølet er ikke lenger Trappistøl.

Spencer i USA, Massachusetts har brygget øl ved Saint Joseph’s Abbey siden 1950 og ble, som eneste bryggeri i USA, et ATP-produkt i 2013. Dessverre ble bryggeriet nedlagt i 2022, da det ikke var økonomisk bærekraftig å fortsette. De forsøkte å tilpasse seg det amerikanske markedet ved å tilby en rekke ølstiler, alt fra IPA til imperial stouts, men det var dessverre et mislykket forsøk.

Det ettertraktede Westvleteren-ølet

Det minste bryggeriet er uten tvil Westvleteren, med sin årlige produksjon på rundt 500.000 liter. Dette kan ses å være selve idealet for hva et Trappistøl skal være: det skal brygges for selvforsørgelse, ikke profitt.

For å få tak i dette ølet må man ringe til bryggeriet og registrere biltskiltnummeret sitt. Deretter må man møte opp utenfor klosteret og hente ølet. Du kan maks kjøpe en kasse øl. Bare så det er sagt, er denne telefonlinjen konstant overbelastet så det er ikke lett å komme igjennom.

Dette har ført til at etterspørselen er mye høyere enn tilgjengeligheten, som gjør at ølet er ettertraktet og at auksjonsprisen på disse er svært høye. De dukker opp i Vinmonopolets Spesialutvalg en sjelden gang i blant. Munkene forbyr videresalg av ølet, men dette ignoreres.

Hva er forskjellen på et Trappist-produkt og et produkt med ATP-logo?

Alle produktene som er laget i et Trappist-samfunn (registrert i ITA) er et Trappist-produkt. Går man et steg videre så kan klostrene søke om å benytte ATP-logoen fra ITA. Her må bryggeriet vise til hvordan samfunnet involveres i arbeid og ledelse, hvordan kvalitetskontroll foregår, forklaring av distribusjonskanaler og en rekke annen informasjon. Får man dette godkjent kan da man da bære logoen på etiketten, som er et tegn på eksklusivitet. En lisens for bruk av ATP-logoen varer i fem år.

Slik finner du Trappistøl på Vinmonopolet

De fleste Trappist-bryggerier er sterke øl som derfor selges på Vinmonopolet i Norge (altså ølet er på, eller høyere enn, 4,7% alkohol). Mange er tilgjengelige ved å søke etter ølet varemerkenavn i Vinmonopolets søkefunksjon.

På Vinmonopolet finner man gjerne disse under ølstil-betegnelsen «Klosterstil«. Her finner du også en rekke andre øl som enten har en form for tilknytning til kloster eller forsøker å etterlikne de tradisjonelle stilene:

Trappistøl er mer enn kvalitet – det handler om livsvalg, fellesskap og tro. Når du velger et øl med ATP-logoen, støtter du en klostertradisjon som har holdt seg levende gjennom kriger, pandemier og modernisering.

Hovedbildet i denne teksten brukes med tillatelse fra Westmalle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen