Dette er Trappistøl

Jeg har tidligere denne måneden skrevet om øllandet Belgia og hvorfor det nå er et land de nye håndverksbryggeriene ser til og henter inspirasjon fra. Fra Belgia kommer en rekke ølstiler: alt fra Lambic-surøl som Oude Geuze til gårdsølet Saison. Noe av det mest interessante i mine øyne er også disse Trappist-bryggeriene, der flesteparten av dem er lokalisert i Belgia.

Hva er et Trappistøl?

Et Trappistøl er kort fortalt et øl som brygges i et Trappist-kloster. Dette ølet blir brygget av, eller under oppsyn av, munker. Klosteret er medlem av organisasjonen International Trappist Association (ITA).

Munkene lever gjerne et enkelt liv dedikert til bønn og håndverk basert på Saint Benedicts motto «ora e labora», som kan oversettes til «arbeid og bønn». Enkelt forklart deles døgnet i tre: åtte timer bønn, åtte timer håndverk og åtte timer søvn. Det er ikke uvanlig at munkene lager andre varer, som for eksempel ost, syltetøy og honning i tillegg til øl.

Saint Benedict levde rundt år 480 og lagde disse reglene om et enkelt liv i klosteret. Cistercienserordenen begynte å etterleve reglene rundt år 1098. På 1600-tallet ble «Order of Cistercians of the Strict Obervance» dannet, og munkene som tok del i denne ordenen fikk navnet trappister. Trappist-klostrene som ble med er nå medlemmer i ITA.

Authentic Trappist Product

Enkelte av produktene som produseres av Trappist-bryggeriene har i tillegg logoen Authentic Trappist Product (ATP):

Følgende krav må tilfredsstilles for at et Trappist-bryggeri kan bruke ATP-logoen på flaskeetiketten:

  1. Klosteret må være medlem av International Trappist Association.
  2. Ølet må brygges i et kloster, eller i umiddelbar nærhet av klosteret.
  3. Ølet må brygges av, eller under oppsyn av, munker eller nonner.
  4. Inntektene må gå til vedlikehold av klosteret. Overskuddet går til veldedige formål.

Ølets kjennetegn

Det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva slags øl som er et Trappistøl, da det ikke er råvarer og stil som avgjør. Det brygges derfor et bredt utvalg av ølstiler og få av dem treffer nøyaktig innenfor denne stilens definisjoner.

De kjennetegnes ofte ved å være overgjæret med høy alkoholprosent. Det tilsettes gjerne kandissukker for å øke alkoholprosenten og for å gi ølet en lettere munnfølelse. Samtidig er ølet upasteurisert og flaskefermentert.

Dagens Trappist-bryggerier

Det finnes i dag 11 Trappist-bryggerier som er medlem av International Trappist Association og som har Authentic Trappist Product-logoen på ølet sitt. Fem av disse finnes i Belgia, to i Nederland og ett i henholdsvis USA, Østerrike, Italia og England.

VaremerkeKlosternavnLandEtablertØl
ChimayInternationale Vereniging Trappist - HomeThe Abbey of Notre-Dame de ScourmontBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt i 1850. Brygget øl siden 1862.Chimay Red (7%)
Chimay Triple/White (8%)
Chimay Blue (9%)
Chimay Dorée/Gold (4.8%)
Orval
Internationale Vereniging Trappist - Home
Abbaye Notre-Dame D’OrvalBelgia
🇧🇪
Startet som en kirke som stod ferdigstilt i år 1124. Bryggeriet stod klart i 1931.Orval (6.9%)
Rochefort
Internationale Vereniging Trappist - Home
Abbaye de Notre-Dame de Saint-RémyBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt rundt år 1230. Bryggeriet ble modernisert i 1952.Rochefort 6 (7.5%)
Rochefort 8 (9.2%)
Rochefort 10 (11.3%)
WestmalleInternationale Vereniging Trappist - HomeThe Abbey of Our Lady of the Holy Heart of WestmalleBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt i 1794. Solgt øl siden 1856.Westmalle Extra (4.8%)
Westmalle Dubbel (7%)
Westmalle Tripel (9.5%)
WestvleterenInternationale Vereniging Trappist - HomeThe Trappist Abbey of Sint- SixtusBelgia
🇧🇪
Kloster grunnlagt i 1831. Solgt øl siden 1839.Westvleteren Blonde 6 (5.8%)
Westvleteren 8 (8%)
Westvleteren 12 (10.5%)
ZundertInternationale Vereniging Trappist - HomeMaria Toevlucht AbbeyNederland
🇳🇱
Klosteret ble etablert i 1900. Ølet ble introdusert på markedet i 2013.Zundert 8 (8%)
Zundert 10 (10%)
La Trappe
Internationale Vereniging Trappist - Home
Koningshoeven AbbeyNederland
🇳🇱
Etablert i 1884. Ølet de i dag selger startet de å brygge i 1982.Blonde (6.5%)
Dubbel (7%)
Tripel (8%)
Quadrupel (10%)
Isid’or (7.5%)
Witbier (5.5%)
Puur (4.7%)
Bockbier (7%)
Stift EngelszellInternationale Vereniging Trappist - HomeStift Engelszell AbbeyØsterrike
🇦🇹
Klosteret ble grunnlagt i 1293. Bryggeriet ble åpnet 2012.Gregorius (10.5%)
Nivard (5.5%)
Benno (6.9%)
Weisse Hell (4.9%)
Zwickl (4.7%)
SpencerInternationale Vereniging Trappist - HomeSaint Joseph’s AbbeyUSA
🇺🇸
Klosteret ble etablert i 1950. Ølet har blitt brygget her i over 60 år.Faste øl:
Spencer Trappist Ale (6.5%)
Monk’s Reserve Ale Quad (10.2%)
Premium Pilsner (4.7%)
Monk’s IPA (6.5%)
Tre FontaneInternationale Vereniging Trappist - HomeTre Fontane AbbeyItalia
🇮🇹
Klosteret har en lang historie, men det er vanskelig å dokumentere etablering. Ølet ble lansert i 2015.Tre Fontane Tripel (8.5%)
Mount St. Bernard
Internationale Vereniging Trappist - Home
Mount Saint Bernard AbbeyEngland
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
Klosteret ble etablert i 1835. Bryggeriet åpnet i 2018.Tynt Meadow (7.4%)

Finner du Authentic Trappist Product-logoen på flaskeetiketten kan du være sikker på at produktet er et ekte Trappist-produkt.

Trappistøl uten ATP-logoen

Det finnes også bryggerier som er medlem av International Trappist Association, men som ikke oppfyller kravene for å bruke Authentic Trappist Product-logoen. Her en oversikt over Trappist-kloster som også produserer øl, men som ikke er Authentic Trappist Products:

VaremerkeKlosternavnLandEtablertØl
AchelAbbey of Saint BenedictBelgiaFlag: Belgium on Apple iOS 14.2Klosteret ble grunnlagt i år 1846. Bryggeriet åpnet i 1998.Achel Blonde (8%)
Achel Bruin (8%)
Achel Extra (9.5%)
Mont des CatsMont des CatsFrankrike
Flag: France on Apple iOS 14.2
Klosteret kan dateres tilbake til 1650. Ølet ble lansert i 2011.Mont des Cats (7.6%)
CardeñaMonastery of St. Peter of CardeñaSpania
Flag: Spain on Apple iOS 14.2
Det er vanskelig å dokumentere etablering av klosteret, men det antas å være på 800-tallet.Cardeña Tripel (7%)

Som nevnt kan bryggeriet fortsatt vært et Trappist-bryggeri uten å ha ATP-logoen på etiketten. Da er klosteret medlem i ITA, og munkene lever etter Saint Benedicts motto.

Frem til 2021 hadde Achel ATP-logoen. De to siste gjenværende munkene ved dette klosteret flyttet over til Westmalle i mai 2020 på grunn av sin gamle alder. Munkene ved Westmalle skal overvåke bryggeprosessen ved Achel ukentlig, så bryggeriet vil brygge sine øl på samme måte som tidligere. De fortsetter derfor å eksistere som et Trappist-bryggeri, men mister nå muligheten til å bruke ATP-logoen.

Cardeña mangler ATP-logoen fordi ølet brygges i Madrid, og ikke innenfor klosterets fire vegger. Mont des Cats brygger ølet hos Chimay, og kan derfor ikke få ATP-logoen.

Det ettertraktede Westvleteren-ølet

Det minste bryggeriet er uten tvil Westvleteren, med sin årlige produksjon på rundt 500.000 liter. For å få tak i dette ølet må man ringe til bryggeriet og registrere biltskiltnummeret sitt. Deretter må man møte opp utenfor klosteret og hente ølet. Du kan maks kjøpe en kasse øl. Bare så det er sagt, er denne telefonlinjen konstant overbelastet så det er ikke lett å komme igjennom.

Dette har ført til at etterspørselen er mye høyere enn tilgjengeligheten, som gjør at ølet er ettertraktet og at auksjonsprisen på disse er svært høye. De dukker opp i Vinmonopolets Spesialutvalg en sjelden gang i blant. Munkene forbyr videresalg av ølet, men dette ignoreres.

Hva er forskjellen på et Trappist-produkt og et produkt med ATP-logo?

Alle produktene som er laget i et Trappist-samfunn (registrert i ITA) er et Trappist-produkt. Går man et steg videre så kan klostrene søke om å benytte ATP-logoen fra ITA. Her må bryggeriet vise til hvordan samfunnet involveres i arbeid og ledelse, hvordan kvalitetskontroll foregår, forklaring av distribusjonskanaler og en rekke annen informasjon. Får man dette godkjent kan da man da bære logoen på etiketten, som er et tegn på eksklusivitet. En lisens for bruk av ATP-logoen varer i fem år.

Slik finner du Trappistøl på Vinmonopolet

De fleste Trappist-bryggerier er sterke øl som derfor selges på Vinmonopolet i Norge (altså ølet er på, eller høyere enn, 4,7% alkohol). Mange er tilgjengelige ved å søke etter ølet varemerkenavn i Vinmonopolets søkefunksjon.

På Vinmonopolet finner man gjerne disse under ølstil-betegnelsen «Klosterstil«. Her finner du også en rekke andre øl som enten har en form for tilknytning til kloster eller forsøker å etterlikne de tradisjonelle stilene:

Hovedbildet i denne teksten brukes med tillatelse fra Westmalle.

8 Kommentarer on “Dette er Trappistøl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait