Så lite mørk malt må til for at ølet skal bli svart

Mange tror det er en sammenheng mellom fargen på ølet og hvor fyldig, kraftig og sterkt ølet er. Ser man et svart øl så forventer mange et tungt og kraftig øl, men det trenger faktisk ikke være slik.

Fargen på ølet avgjøres hovedsakelig av fargen på maltet som brukes, og du vil bli overrasket over å vite hvor lite mørk malt som skal til for å farge ølet svart.

Eksempler på svarte lette øl

De fleste her husker kanskje første gang de smakte Stouten Guinness, spesielt om du smaker dette ølet tidlig på din ølreise. «Njaaa, skeptisk. Ølet er mørkt og jeg er ikke så glad i mørke øl». Det var i hvert fall mine tanker, lenge før jeg fant ut at øl er så ekstremt mye mer enn bare den generiske pilsen vi stort sett blir utsatt for. Overraskelsen er derfor stor når ølet er lettdrikkelig og friskt og ikke tungt i det hele tatt!

Et skilt med teksten Guinness Extra Stout og logoen.
Guinness er verdens mest solgte Stout.

Det samme kan definitivt sies om ølstilen Schwarzbier, som direkte oversatt betyr «svartøl». Schwarzbier er i tillegg et undergjæret øl, som gjør det tørt og mindre fruktig enn en Stout. Samtidig er et undergjæret øl mindre komplekst og munnfølelsen oppleves derfor som lett.

Mengde mørk malt

Malt kommer i alle farger, basert på temperaturen kornet har blitt varmet på når det omgjøres til malt. Denne prosessen kan du lese mer om her. Her er noen eksempler på vanlige malttyper og temperaturen de fremstilles på:

  • Pilsnermalt tørkes på 80-85℃. Dette gir en lys farge.
  • Pale ale malt tørkes på 90- 95℃.
  • Munich malt tørkes på 100-105℃.
  • Chocolate malt tørkes på 220℃. Dette gir en mørk farge.
  • Black malt tørkes på 230℃. Som navnet tilsier, er malten nå svart.

Malten blir varmet på samme måte som kaffebønner og kakaobønner, og derfor får man ofte assosiasjoner til kaffe og sjokolade i svarte øl. Men om det brukes for mye mørk malt så blir ølet bittert og surt. I den svarte malten er det lite stivelse, siden det meste er brent opp. Så den mørke malten bidrar hovedsakelig til farge og smak til ølet. Derfor er det viktig at størsteparten av maltbasen er lysere bygg som inneholder stivelse. Faktisk trenger den totale maltbasen bare å bestå av rundt 3% black malt for at ølet skal bli beksvart!

Så der har du det. Ikke la deg lure av fargen på ølet. Ølet kan fremdeles være alt fra en Schwarzbier eller Bokkøl til en Black IPA eller Stout.

9 Kommentarer on “Så lite mørk malt må til for at ølet skal bli svart

  1. » I den svarte malten er det lite stivelse, siden det meste er brent opp. Så den mørke malten bidrar hovedsakelig til farge og smak til ølet.» Øh, her hopper du over et vesentlig ledd: selve maltingsprosessen. Når kornet er ferdig maltet, er der ikke mye stivelse igjen – stivelsen er gjennom spiringen og meskingen omdannet til forgjærbare sukkerarter, først og fremst MALTSUKKER (maltose). Og når man røster svartmalt, er det SUKKERET som langt på vei blir brent opp, ikke stivelse. Siden bryggeren (og gjærsoppen!) uansett ikke får nyttiggjort seg av denne typen malt til å danne alkohol og kullsyre, erstatter han den ofte med UMALTET BRENT BYGG (roasted barley). Det nødvendige sukkeret, som du ganske riktig påpeker, kommer i moderne brygging fra LYS malt, som sørger for alkoholen og kullsyren, selv i helt svarte øl.

  2. Joda, men det meste av konverteringen fra stivelse til sukker under meskingen. Prøver å ikke være for teknisk her, for å kunne nå ut til flere. Men hovedpoenget er i hvert fall at bryggere tilsetter den mørkeste malten for farge og smak i all hovedsak 🙂

  3. Having read this I believed it was rather enlightening.

    I appreciate you taking the time and energy to put this information together.

    I once again find myself spending a lot of time both reading and
    leaving comments. But so what, it was still worth it!

  4. My brother recommended I may like this web site. He used to be totally right.
    This publish actually made my day. You can not imagine just how so much time
    I had spent for this information! Thank you!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait