Glutenfritt øl er ikke bare for de med cøliaki

Vi ser et bredere utvalg glutenfritt øl, og også en økt etterspørsel etter dette. Det ser ut til å være to grunner til at folk ønsker glutenfritt øl:

  1. De har cøliaki
  2. Misoppfatningen om at det er sunnere

Cøliaki er en vanlig sykdom som gjør at du blir overfølsom for gluten. Det anslås at ca. 1 av 100 i Norge har sykdommen. Det kan være så mange som 50.000 som har cøliaki, selv om ikke alle har fått diagnosen.

Andre tåler gluten, men er sensitive. Det anslås at ca. 7% til 8% av den norske befolkningen er sensitive mot hvetegluten.

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Bygg benyttes nesten alltid i produksjonen av øl. Hvis en person med cøliaki får i seg gluten blir tynntarmens slimhinne og tarmtotter betente. Da blir det vanskeligere å hente ut næringsstoffer i maten du får i deg.

Så hva gjør man om man vil drikke øl?

Både de store internasjonale bryggerier, samt de mindre håndverksbryggeriene har oppdaget at det kan være et marked i glutenfritt øl og startet produksjonen av det. NCF (www.ncf.no) har et register over glutenfrie øl som er tilgjengelige. Dessverre må man være medlem og logge inn for å se denne oversikten.

Men øl lages jo av korn, som inneholder gluten.

Hva kan bryggere gjøre for å få ølet glutenfritt?

Et øl defineres som glutenfritt så lenge det har mindre enn 20 ppm (parts per million) gluten. Bryggeriene som bruker betegnelse eller symbol for glutenfritt må sende inn ølet til et laboratorium for testing.

Det finnes to metoder for å lage glutenfritt øl. Metode 1 her er hyppigst brukt, siden mest mulig av smaken i kornet beholdes i ølet:

  1. Vanlig glutenholdig malt benyttes. De tilsetter et enzym som heter Brewers Clarex under primærfermentering som bryter ned glutenproteinet fra kornet. Dette har ingenting å si for smaken på ølet, selv om mange skygger unna glutenfritt øl fordi de tror det smaker mindre. Dette er altså FEIL. Disse merkes som «gluten-reduced» så lenge de har under <20 ppm gluten.
  2. Korn som er naturlig glutenfritt blir brukt til brygging av ølet. Dette kan være sorghum, ris, bokhvete eller millet. Disse produktene kan merkes som «gluten-free».

De fleste håndverksbryggerier som lager glutenfritt øl produserer også glutenholdig øl i samme lokale og med samme utstyr. Det er derfor en risiko for spredning. Verdt å vite for de som er ekstremt sensitive.

Bryggere kan enten fjerne glutenproteinet eller bruke naturlig glutenfritt korn i ølet.

Øltips glutenfrie øl

Det er heldigvis flere glutenfrie håndverksøl tilgjengelig på markedet. Her kommer noen få anbefalinger:

BrewDog Vagabond

Dette er en glutenfri pale ale i amerikansk stil brygget av skotske BrewDog. Forvent en del sitrussmaker og en moderat bitterhet. Denne er på 4.5 % alkohol og er derfor tilgjengelig i en del dagligvarebutikker.

To Øl Reparasjonsbajer

En glutenfri pale ale fra danske To Øl. Denne er på 5.8% alkohol, som gir et mer komplekst øl. Sitrus og tropiske frukter i aroma og smak, samt en bitterhet som er balansert av maltbasen. Finnes tilgjengelig på Vinmonopolet.

Kinn Pryl

Belgisk Dobbel brygget av Kinn i Florø. Opprinnelig brygget når Kinn fikk «pryl» av Ringnes i den uformelle konkurransen Bryggeribråk i 2015. Ølet er på 7% alkohol og er brygget med trappistgjær som gir et fruktig øl. Maltbasen gjør at ølet fungerer svært godt til mat. Tilgjengelig på alle Vinmonopol.

Northern Monk Origin

Dette er en moderne IPA i New England-stil fra engelske Northern Monk. Fungerer godt som en ren aperitiff. Lav bitterhet, kremet og med en intens aroma av tropiske frukter. Finnes tilgjengelig på Vinmonopolet.

Lervig x Verdant It’s Not Me, It’s You

Samarbeidsbrygg mellom norske Lervig fra Stavanger og engelske Verdant. To bryggerier som er kjent for sine New England IPAer. Ølet de har brygget sammen er derfor en Double Dry Hopped (DDH) IPA. Forvent et «juicy» øl med smak av tropiske frukter og hvetemalt. Tilgjengelig på Vinmonopolet. Dette ølet er faktisk det høyest rangerte glutenfrie ølet på Untappd når dette blir skrevet (12. august 2020).

Peroni

Italienske Peroni har faktisk en glutenfri variant av sin kjente lagerøl. ikke akkurat et håndverksøl, men det er greit å få med en undergjæret lagerøl i oversikten. Denne finnes tilgjengelig på Vinmonopolet. En lys og frisk lagerøl som passer godt til salat og lett mat.

Les mer fra Ølbloggen her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait