Øl skal behandles som melk

Hver gang jeg er i butikken må jeg innom ølhylla. Det er som at jeg blir dratt mot den, og min bedre halvdel begynner nok å bli lei av at jeg havner der istedenfor å hjelpe til med å handle. Jeg bare må se hva akkurat denne butikken kan tilby av øl. Er det noe nytt? Er noe fjernet? Har denne butikken bedre utvalg enn den som er 500 meter lenger opp i gata?

Flere butikker satser på et bredere ølutvalg utover det de MÅ ha i hyllene, og dette er deilig å se. Dessverre møter en del butikksjefer fortsatt motstand og får beskjed om at de kun kan ta inn produkter som ligger i kjedens sortiment. Det er ganske begrenset hva som ligger i kjedenes sortiment, og det er i hvert fall ikke beregnet på småbatcher.

Men dette innlegget skal ikke dreie seg om hva kjedene gjør og ikke gjør. Vi har fått med oss at skal vi ha nyheter, småbatcher og det mest interessante så er det Gulating som gjelder. Gulating trumfer alt når det gjelder kunnskap, utvalg og å holde seg «up to date» med øl i dagligvarestyrke.

Tilbake i butikken – og nå til noe som virkelig irriterer meg: Pilsen står kaldt og IPAen står varmt! Jeg vet at det er salget og rulleringen som avgjør hva som får den beste plassen, nemlig i kjøleskapet, men det er så ekstremt bakvendt! En humledominert øl som IPA taper seg vanvittig raskt når den står i romtemperatur. Faktisk tar det kun et par måneder før den endrer karakter og blir en litt kjipere IPA med mindre intens humlearoma og -smak. Pilsen derimot, den tåler å stå varmt, samt at butikkene selger så vanvittig mye mer Pils enn IPA at de ikke rekker å bli gamle heller.

Bilde fra innsiden av et kjøleskap. Vi ser mange brune ølflasker.
Øl bør lagres kaldt og mørkt.

Det er derfor en ond spiral å sette IPAen varmt i håndverksølhylla. Se for deg at du skal teste IPA for første gang og ender med en IPA som nærmer seg utløpsdato som har stått varmt i månedsvis. Du fyrer i peisen, setter på en ny serie på Netflix, åpner boksen og heller over i ditt favorittølglass. Også smaker du på ølet. Og det smaker kjip våt papp og er bare bittert! Hva er da oddsen for at du gidder å kjøpe en IPA til?

En tommelfingerregel er at øl skal behandles som melk. Den skal drikkes kort tid etter tapping og lagres kaldt og mørkt. Hvis butikkene hadde lagret humledominert øl kaldt kunne flere fått opplevd hva en IPA faktisk skal smake. Det hadde ført til gjenkjøp og vi vet at butikkene tjener mer per enhet på en IPA enn en Pils. Vinn-vinn for alle.

Les mer fra Ølbloggen her:

7 Kommentarer on “Øl skal behandles som melk

  1. Hvilket temperaturområde vil du si at det er greit å lagre IPA på? Jeg kan ikke bruke kjøleskapet. Jeg bruker av og til å kjøpe inn litt ekstra IPA (fra f.eks Salikatt) når jeg er i byen, og da kan det fort hende at noe kan bli stående i 2-3 måneder, kanskje litt over på enkelte. Passer på at alt blir drukket flere uker før Expire Date nærmer seg.

    1. IPA bør ideelt lagres på rundt 3-4℃. Uten mulighet for kjøleskap så ville jeg sjekket temperaturen i for eksempel kjelleren, der er det sval og jevn temperatur. Det kan være fristende å bruke et kjølig soverom, men om temperaturen svinger fra kaldt på natta til veldig varmt på dagen så ville jeg heller brukt et rom med jevn temperatur. Kanskje en bod? Lagres IPAen i vanlig romtemperatur så er det lurt å drikke den fersk og ikke ha den liggende i månedsvis.

  2. When I originally left a comment I appear to have
    clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added
    I receive four emails with the exact same comment. There has to be a means you are able to remove me from that service?
    Cheers!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait