KANSELLERT: Oktoberfest 2020

Høsten er en nydelig tid for oss ølentusiaster. I september høstes humle og øl med helt fersk humle blir tilgjengelig, i tillegg til nye humlevarianter. Et annet høydepunkt er Oktoberfest.

Navnet er litt misvisende, for Oktoberfest er faktisk i slutten av september. Festen skulle starte 19. september og i dag, 4. oktober skulle vært siste dag. Dessverre har høydepunktet blitt kansellert i år på grunn av pandemien.

Vanligvis samler over seks millioner folk seg på festivalen, som de lokale kaller «Wiesn» i Tyskland. Dette er dermed desidert årets største folkefest og holder til i München. Mange av de største teltene kan ha opp mot hele 10.000 sitteplasser!

Det konsumeres rundt 6,5 millioner liter øl på disse 16 til 18 dagene festivalen varer og ølet serveres i klassiske 1-liter mugger som kalles Maß (Mass).

I München er det kun noen få, store bryggerier som brygger sine øl i München som får være med på Oktoberfest. Disse er: Augustiner-Bräu München, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Lövenbräu, Paulaner og Spaten-Franziskaner-Bräu. Mindre bryggerier, samt de som brygger utenfor byen får ikke lov til å være med på festen.

Hva slags øl blir servert?

Første Oktoberfest ble holdt i 1810 og det har naturligvis skjedd mye på disse årene. De første 60 årene var det nok den da populære stilen Bavarian Dunkel som ble drukket. Rundt år 1872 er det funnet historiske funn om at det ene teltet gikk tom for øl og måtte levere et annet øl. Valget falt på en Bokkøl på 8%. Dette ølet ble svært populært og var dominerende på Wiesn frem til første verdenskrig. Alkoholstyrken på dette ølet endret seg en rekke ganger med årene og havnet på rundt 5.8% til 6.3%.

I flere tiår har ølstilen Märzenbier vært den mest konsumerte ølstilen, men også denne har gjennomgått forandringer gjennom årene. Fra 1990 har all Oktoberfestøl brygget i München vært et øl med gyllen farge, sødmefylt maltaroma med medium munnfølelse og lav til moderat bitterhet.

EU-regler tilsier at det kun er disse seks autoriserte bryggeriene i München som kan kalle sitt øl «Oktoberfestbier», da dette er et beskyttet varemerke. Vi vet derimot at mange amerikanske bryggerier kaller sine øl «Oktoberfest», men jeg har også sett andre bryggerier rundt i Tyskland lage øl med navnet «Oktoberfest». Jeg er usikker på om denne regelen blir håndhevet eller om det kun er hele ordet «Oktoberfestbier» som er beskyttet.

Opprinnelsen til festivalen

Oktoberfest oppstod i 1810 og er en viktig del av historien til Bayern. Opprinnelig var dette en todagers festival (13. til 14. oktober) for å feire bryllupet til Kronprins Ludwig og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. Bryllupet ble arrangert av kongen i Bayern: Kong Maximilian I. Joseph. Det ble servert gratis mat og drikke rundt på flere lokasjoner i München.

Festivalen ble populær og har vært en årlig begivenhet i over 200 år. Det har kun vært noen få år den har vært avlyst: krig, kolera og nå dessverre, på grunn av Covid-19.

Ølet er heldigvis tilgjengelig, og vi krysser fingrene for at Oktoberfest 2021 blir noe av. Det er mange som har denne festivalen på sin «bucket list» og folk fra hele verden deltar til vanlig på festivalen.

EIN PROSIT!

2 Kommentarer on “KANSELLERT: Oktoberfest 2020

  1. Hi there! This post could not be written any better!

    Reading through this post reminds me of my good old room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this
    page to him. Pretty sure he will have a good read.
    Thanks for sharing!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait