Kan jeg få en slik IPA-Pils?

«Kan jeg få en slik IPA-Pils?». Dette var faktisk et spørsmål jeg fikk mens jeg jobbet på en festival for noen år siden. Så jeg spør meg selv: når ble egentlig øl synonymt med Pils? Ja, Pils er kanskje den mest solgte ølstilen her til lands og står for godt over 90 prosent av det totale ølsalget, men all øl er ikke Pils.

Pils, eller Pilsner, er en spesifikk ølstil. Et øl som er undergjæret, brygget med store mengder Pilsnermalt som gir en lys farge. Subtil humlearoma i et maltdominert øl. Dette er et elegant og lett øl som gjerne ikke gjør for mye ut av seg. IPA, eller India Pale Ale, derimot, er noe helt annet. Her snakker vi om en ølstil med store mengder humle som gir et øl der tropiske smaker og bitterhet dominerer. Malten kommer gjerne litt i skyggen av humlepreget.

Så hva ville egentlig denne personen ha? En blanding av 50 prosent Pils og 50 prosent IPA? Det å be om en IPA-Pils vil nesten være det samme som å bestille en Pepsi-Fanta. Nei, jeg forstår at det dreier seg om en misoppfatning av at man tror Pils er det samme som øl, og vil smake en IPA.

I dagligtalen er det stort sett bare Pils som gjelder. «Alle» sier at det er en kald Pils man drikker i sola når våren kommer. Ingen nevner andre ølstiler, selv om stort sett all øl smaker godt i sola.

Pils eller Lager?

Men visste du forresten av mange av verdens mestselgende øl IKKE er Pils? Pils er en understil i Lager-kategorien. Lager betyr kort og godt at ølet er undergjæret med Lagergjær. Denne arbeider saktere enn en overgjæret Alegjær og på lavere temperatur. Dette gir derfor et tørt øl med mer forsiktig smaksbilde. Videre finnes det både lyse og mørke Lagerøl. Av de mørke typene har vi for eksempel Bokkøl og Schwarzbier.

Ordet Lager kommer fra Tyskland, og betyr lagring. Altså lagres ølet lenger enn en Ale. Det tar lenger tid å lage. Faktisk er det sånn at verken Heineken, Corona eller Bud Light IKKE er Pils, men andre typer Lagerøl.

En huskeregel er følgende: all Pils er Lager, men ikke all Lager er Pils.

Øl som splæsjer i et Pilsnerglass.

Så hva er da en Pils?

Pils kommer opprinnelig fra Tsjekkia, og bryggeren Josef Groll ved bryggeriet Pilsner Urquell var de første som lagde Pils i 1842. Dette er en videreutvikling av tyske lagerøl. Ordet «Urquell» er tysk og betyr «Kilde». Så bryggeriets navn er faktisk «Pilsnerkilden». Ølet brygges i byen Plzeň (uttales Pilsen) i Tsjekkia.

Tyskerne har også tatt stilen til seg og laget egne tolkninger, derfor har vi både Tsjekkiske og Tyske Pils. Visse ulikheter er det, som at den tyske blant annet er bitrere enn den tsjekkiske. Jeg skal ikke gå mer i dybden på det her, men Pils kjennetegnes ved at humlekarakteren er tydeligere enn i andre Lagerøl. Humlekarakteren her må ikke sammenliknes med den du finner i en IPA. Her snakker vi en mindre tydelig, men fortsatt tilstedeværende aroma av blant annet blomster. Altså ikke så ekstrem sitrusaroma som du typisk finner i en IPA.

Sånn sett er det nesten litt skremmende at en spesifikk ølstil har fått så godt fotfeste her i Norge at det tolkes som fellesnevneren for alle øl. I en rekke andre land, inkludert i Sverige, så er ordet Lager helt vanlig i ølsammenheng, og ikke bare Pils. Det er mye som skjer på ølfronten for tiden, og de store bryggeriene brygger ikke bare Pils. Forhåpentligvis vil dette øke kunnskapen og interessen for andre ølstiler enn bare Pils. Så da vil jeg bare ønske en god Kristi himmelfartsdag!

Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait