Du har kanskje sett de nye produktene som gjemmer seg blant ølet og sideren på butikken: Hard Seltzer? Dette er en varetype som nylig er blitt tilgjengelig i Norge.
Hard Seltzer er ikke et øl, så på mange måter er det feil av meg å skrive om det på en ølblogg. MEN, det er stort sett bryggeriene som lager disse, så jeg velger å ta meg den friheten å skrive om det allikevel.
Produkter i Norge
De første produktene som ble tilgjengelig kom i februar i år, nemlig merkevaren BEKK fra Ægir Bryggeri. I mai ble ytterligere to produkter tilgjengelig: Storm fra svenske Halmstad og Garage fra Ringnes. Norske Lervig og Oslo Brewing Co. har også kommet på banen med sine varianter.
Disse har alle vært på under 4.7% alkohol og derfor vært solgt i dagligvarebutikkene. Gardsbrenneriet har i senere tid kommet med sine varianter Attåt på Vinmonopolet.
Det er ikke uvanlig at bryggeriene gir sine Hard Seltzer nye merkenavn for å skille de tydelig fra sine øl og for å unngå forvirring. I tillegg ønsker de ofte å nå ut til helt andre målgrupper enn tidligere.
Hva er egentlig denne drikken som har dukket opp?
Hard Seltzer går under flere navn. Vi snakker stort sett om det samme når vi nevner disse betegnelsene, eller varianter av dem:
- Hard Seltzer
- Spiked Water
- Hard Sparkling Water
Hard Seltzer er rett og slett en alkoholholdig drikk tilsatt smak (gjerne frukt- eller bærsmak). Produksjonsmetodene varierer, der de vanligste er:
- Tilsette alkohol og frukt eller bær til kullsyreholdig vann. Mange bruker vodka, fordi man ønsker smak av bærene og ikke spriten.
- Fermentere malt, druer eller sukker for å få alkohol. Deretter tilsettes frukt eller bær, samt kullsyre.
Det er fordeler og ulemper ved begge produksjonsmetodene. Her i landet er den største ulempen ved å tilsette sprit at man må betale alkoholavgiften til en brennevinbasert drikk som er høyere enn vin/maltbasert drikk. Ser vi på en boks som er 330 ml med 5% alkohol er alkoholavgiften kr 4,51 høyere om den er spritbasert i forhold til vin/maltbasert. Velger man den andre metoden vil produksjonen ta lenger tid.
Hvor kom den fra?
Trenddrikken Hard Seltzer dukket opp i USA i 2012, og tok virkelig av i 2019. Mot slutten av 2019 hadde drikken over de seneste 52 ukene solgt nesten like mye som to prosent av ølsalget. Og ølsalget i USA er ganske enormt!
I USA er det merket White Claw som er markedsledende. White Claw produseres av Mark Anthony Brands og ble lansert i 2016. På denne tiden tok kullsyreholdig vann med smak og uten kalorier virkelig av i USA og Mark Anthony Brands så dette som en mulighet til å produsere White Claw.
Hard Seltzer var derimot ikke revolusjonerende og nytt for dem. De hadde allerede den maltbaserte drikken Mike’s Hard Lemonade på markedet, som ble lansert i 1999. Denne og White Claw har flere fellestrekk i produksjonsmetoden.
White Claw produseres ved å blande seltzer, glutenfri alkoholbase og et hint av fruktsmak. På lik måte som øl går den gjennom en fermenteringsprosess for at alkoholen skal dannes. Produktene er på 5% alkohol og tappes på slim cans i størrelsen 355 ml (12 oz). De er ikke tilgjengelig i Norge.
Hva gjør Hard Seltzer unikt?
Mange tenker kanskje at dette er en ny form, eller en ny variant av rusbrus. Men dette er feil. Hard Seltzer er tørt og uten sukker, mens rusbrus inneholder masse sukker. Drikken når derfor ut til en mer voksen målgruppe som er lei av det søte «klisset» som rusbrus eller søt (svensk) sider.
I tillegg inneholder produktene lite kalorier, svært lite karbohydrater og er glutenfrie. Tilbyderne sier derfor at de gjerne vil nå ut mot «helsebevisste forbrukere». Selv om de mest helsebevisste antakeligvis holder seg 100% unna alkohol.
Mineralvann vs seltzer
For ordens skyld kan det også nevnes at det er forskjell på mineralvann og seltzer. Mineralvann inneholder, som navnet tilsier, mineraler. Dette er kildevann eller fra brønn og inneholder blant annet ofte salt. Seltzer gjør ikke det. Seltzer er rent vann tilsatt kullsyre ved å tilføre karbondioksid (CO2) til vannet.
Det blir spennende å se hvordan dette produktet mottas i Norge. Det har til en viss grad blitt populært i andre europeiske land som England, men det er i startfasen der også. Forvent å se en rekke nye produsenter og nye smaker fra eksisterende produsenter i dette segmentet.
Les mer fra Ølbloggen her:
¿Dónde comprar medicamentos? Medicus Cherbourg-en-Cotentin où trouver médicaments en pharmacie
Beste prijzen voor medicijnen in Nederland almus Kriens médicaments authentique en vente libre
acheter médicaments en Belgique sans difficulté arrow Malambo medicijnen bestellen zonder medisch advies
Aankoop van medicijnen online in Brugge, België Pharmakern Dumbéa puoi trovare farmaci senza
prescrizione medica a Napoli